EPARHIJA DALMATINSKA

Srbi ne žele Hrvatsku pravoslavnu crkvu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.03.2010 12:27
  • Objavljeno 13.03.2010 u 12:23
pravoslavna crkva

pravoslavna crkva

Izvor: Sipa Press / Autor: GREENFIELD

Jučerašnja najava Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice da obnovi hrvatsku pravoslavnu crkvu izazvala je, kako je priopćeno danas iz Eparhije dalmatinske Srpske pravoslavne crkve (SPC), 'uznemirenost kod svećenstva i pravoslavnih Srba u Republici Hrvatskoj'

Eparhija ističe kako se iskreno nada da se ta udruga 'zbog svog otvoreno militantnog i proustaškog karaktera' neće moći registrirati u nadležnim institucijama 'današnje Hrvatske, koja se nalazi pred vratima ulaska u Evropsku uniju'.

Već prilikom objavljivanja programa udruge hrvatske pravoslavne zajednice u formiranju, postalo je jasno da se ta udruga 'poistovjećuje i organski povezuje s ustaškim režimom iz vremena Ante Pavelića i tzv. Hrvatskom pravoslavnom crkvom (HPC)', kaže se u priopćenju u kom se podsjeća da je HPC formirana 1942. 'Tadašnji Pavelićev režim izvršio je genocid nad srpskim, židovskim i romskim narodom u NDH, a cilj fantomske HPC je bio da uništi svaki trag postojanja pravoslavlja i pravoslavnih Srba na ovim prostorima.'

'Oni su, kao jedna neodvojiva cjelina, imali genocidni program uništenja i istrebljenja svih nehrvata u vrijeme zločinačke NDH, pa formiranje te udruge jasno izaziva ljudsku strepnju pred mogućnošću ponovnog ostvarenja njihovog programa. Iza njega su u vrijeme Drugog svetskog rata ostali bezbrojni logori, stratišta i jame, od kojih je svakako najzloglasniji i najveći logor istrebljenja Jasenovac', kaže se u priopćenju.

Eparhija također poziva organe pravne države i nadležna ministarstva da zaštite vjernike i imovinu Srpske pravoslavne crkve 'od eventualnog uznemiravanja i napada, što su neki od čelnika te fantomske udruge najavili. Oni su ovih dana promovirali i time javno rehabilitirali jednu 'avet iz prošlosti', kojom se povampiruje fašizam i ustaštvo na ovim prostorima europskog kontinenta', kaže se u priopćenju info službe Eparhije dalmatinske.

Eparhija ističe da Srpska pravoslavna Crkva i srpski narod postoje već stoljećima na području Dalmacije i da o tome svjedoče njene parohijske crkve i manastiri, većinom iz razdoblja od XIII do XV st., koji su kulturna baština pod zaštitom nadležnih institucija hrvatske države.

Pravoslavno svećenstvu i vjernicima, Eparhija dalmatinska poručila je među ostalim da se 'ne plaše i ne primaju te lažne pastire i propovjednike, već da čuvaju svoju svetu pravoslavnu Crkvu i svoju vjeru, svoju Krsnu slavu i svoje dalmatinske svetinje'.

Članovi Inicijativnog odbora udruge hrvatske pravoslavne zajednice jučer su na konferenciji za novinare u Zadru izvijestili kako uskoro očekuju registraciju te udruge, a nakon toga im je glavna zadaća obnoviti i oživjeti hrvatsku pravoslavnu crkvu. O tome su govorili iguman Jelisej, koji dolazi iz Crne Gore, i tajnik Inicijativnog odbora Ivo Matanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi