SRBIJA POVUKLA ZAHTJEV

Srbi ipak neće tražiti da budu konstitutivan narod

16.03.2011 u 08:34

Bionic
Reading

Najava srpskog ministra za dijasporu Srčana Srećkovića digla je buru u javnosti i među političarima u Hrvatskoj

Srbija je odustala od zahtjeva da Srbi u Hrvatskoj dobiju zahtjev konstitutivnog naroda. Nakon što je takva najava srpskog ministra za dijasporu Srđana Srećkovića digla buru negativnih komentara u javnosti i među političarima u Hrvatskoj te nakon diplomatske akcije, stavak o konstitutivnosti iznenada izbrisan je iz službenih dokumenata.

Iz srpskog Ministarstva za dijasporu jučer smo neslužbeno doznali da su odluku o odustajanju od zahtjeva 'upravo primili'. O tome nije bila obaviještena ni srpska javnost. Ministar Srećković objasnio je u veljači, nakon što je donesena Strategija vlade Srbije o odnosu s dijasporom i Srbima u regiji, da je jedan od njezinih ciljeva traženje statusa konstitutivnog naroda u Hrvatskoj.

'Nakon ukidanja tog statusa 1990. godine Srbi u Hrvatskoj su najbrojnija manjina i uz činjenicu da je njihov broj sada tek oko 200.000. Upravo zbog toga naš je legitiman zahtjev – tražimo status konstitutivnog naroda. Međutim, realno gledano, dug je put do ostvarenja tog cilja', kazao je tom prilikom Srećković.

Dan nakon toga hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanika Srbije u RH Stanimira Vukičevića te mu izrazilo nezadovoljstvo neprimjerenim izjavama te istaknulo da svaka izjava visokih dužnosnika vlade Srbije koja se može dovesti u vezu s agresorskom Miloševićevom politikom može ugroziti dosad postignutu razinu odnosa Hrvatske i Srbije.