PRIVOĐENJA ZBOG TUĐMANA

Sramotni posljednji dan kampanje u Splitu

17.05.2013 u 15:24

  • +12

Otkrivanje spomenika Franji Tuđmanu

Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Bionic
Reading

Posljednjeg dana predizborne kampanje u Splitu svjetla pozornice ponovno je oteo Željko Kerum: dovukao je Miroslava Tuđmana, Jakova Sedlara i Miroslava Ćiru Blaževića pa svečano otvorio spomenik Franji Tuđmanu neposredno uz Rivu

'Prilikom svečanosti otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu, policija je na dva i pol sata privela članove i aktiviste nezavisne liste Drugo lice Splita zbog razvijanja transparenta na kojem je pisalo 'Poleti, Tuđmane, poleti'. Transparent je parafraza poznate pjesme Splitu 'Poleti, galebe, poleti'. Ovim činom nezavisna lista Dragana Markovine htjela je izraziti nezadovoljstvo zbog podizanja spomenika čovjeku koji je utjecao na sustavno devastiranje grada devedesetih, a od čega se nije oporavio do današnjeg dana. Podrškom izražavamo podršku obespravljenim radnicima i radnicama kao i braniteljima čija se prava sustavno krše te podsjećamo da su sredstva za spomenik u ovo krizno vrijeme mogla i trebala biti potrošena na rješavanje statusa upravo ovih ljudi, o čemu je jasan stav pokazalo više od 4.000 naših sugrađana koji su u samo sedam dana dali svoj potpis protiv ovakvog bahaćenja u predizborne svrhe. Osuđujemo privođenje troje naših članova i aktivista koji su bili ometeni u mirnom izražavanju političkog stava te upozoravamo na još jedan u nizu pokušaj izjednačavanja žrtve i napadača, tretiranjem ovoga događaja kao remećenja javnog reda i mira', rekao nam je Markovina.

Feštu je pohodilo nekoliko stotina Splićana, a pojavilo se i nekoliko desetaka HDZ-ovaca predvođenih kandidatom za gradonačelnika Vjekoslavom Ivaniševićem: na sebi su nosili majice s Tuđmanovom slikom i na svako skandiranje Kerumu odgovarali povicima 'Franjo, Franjo'. Zajedničko slavlje nije pokvarilo ni troje aktivista koji su se pojavili s transparentom 'Poleti, Tuđmane, poleti' - a njih je policija vrlo brzo privela, navodno zbog remećenja javnog reda i mira.

'Tri osobe postavljale su transparent u blizini spomenika, a potom im je prišla četvrta i pokušala ga skinuti. Došlo je do svađe i vike pa je policija intervenirala s ciljem sprečavanja narušavanja javnog reda i mira. Privedeno je svih četvero i u ovom trenutku traje obrada', kazali su nam u PU splitsko-dalmatinskoj. Privedeni su pušteni dva i pol sata kasnije, oko 15 sati.

U jednosatnoj ceremoniji najdojmljiviji je svakako bio govor Kerumova zamjenika Jure Šundova, koji se zahvalio Tuđmanu 'jer je opet na ulici, među narodom'.

'Prijavak podnosi umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Jure Šundov, u ime svih časnih vojnika iz Dalmacije!' uskliknuo je splitski dogradonačelnik i potom salutirao brončanom kipu. Kerum je, pak, govorio vrlo kratko: 'Imamo Tuđmana! Je l' tako? Nije ovo napravio ni Tuđman, ni Kerum, ni Jure, ni Mate, nego vi! Ako ga pokušaju maknuti, opet ste vi tu!' povikao je splitski gradonačelnik. Njega, inače, nimalo ne uzbuđuju predizborne ankete po kojima zaostaje za SDP-ovim i HDZ-ovim kandidatom; tvrdi, naime, da su namještene.

'Agencija Ipsos puls nas je tužila jer smo im navodno ostali dužni 72 tisuće kuna, a mi smo to platili. Sada ćemo mi tužiti njih', objasnio je Kerum. Na tvrdnje Tomislava Karamarka da je postavljanje Tuđmanovog spomenika predizborni trik odgovorio je prijekorom jer se šef HDZ-a nije osobno pojavio na svečanosti.

Posljednjeg dana kapmanje, inače, oštro su se sukobili SDP-ov Ivo Baldasar i HDZ-ov Vjekoslav Ivanišević: na HDZ-ovom skupu u četvrti Brda šef HDZ-a Petar Škorić Baldasaru je poručio da ga 'kao dezertera treba biti sram uopće se kandidirati', a kandidat za dogradonačelnika i bivši dekan Medicinskog fakulteta u Splitu Matko Marušić bio je još brutalniji: 'Val zla sa zapada dolazi u liku Ive Baldasara. Ako glasate za njega, glasate da se ukine ime majke, da se ukine ime oca, da žene za novac zatrudne s tuđim stancima', zavikao je Marušić.

Baldasar je odgovorio izjavom da se Ivanišević - koji propagira uljuđenost - očito okružio ljudima kojima nedostaje elementarnog kućnog odgoja i pristojnosti. Podsjetio je na kodeks o uljuđenom ponašanju koji je upravo HDZ izradio te da je još prije početka rata iz Hrvatske otišao za poslom.

Javila se i nezavisna kandidatkinja Anđelka Visković. Najprije je dobrovoljno darovala krv, a potom otkrila da je to napravila 'jer nije dobila dozvolu za završni predizborni skup'.

'Trenutačni gradonačelnik svjestan je da sam ja jedini kandidat s kojim neće ni u kom slučaju moći koalirati ni surađivati pa me putem drugih velikih stranaka pokušava diskreditirati', tvrdi Visković.

Splitski HDZ-ovci plešu kolo i pjevaju 'dalmatinske pjesme'