međunarodni uspjesi

Sputnik: Predsjednica Hrvatske u kampanji za promociju koristi fotke s Putinom

18.12.2019 u 13:45

Bionic
Reading

Hrvatskim predsjedničkim izborima bave se i mediji u regiji. Naravno, iz vlastitog kuta gledanja. Tako Sputnik, srpska verzija kremaljskog medija, primjećuje da se predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u kampanji za vlastitu promociju koristi ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

Predsjednica je na predizbornom skupu u Osijeku održala govor ispred fotografije sa svoga sastanka s Putinom.

'Kolinda Grabar Kitarović vodi predizbornu kampanju za predsjedničke izbore pomoću fotografije s Putinom', napisao ruski novinar Dmitrij Smirnov na Twitteru, a prenio Sputnik.

Isti medij navodi da je na predizbornom skupu u Osijeku, Grabar Kitarović, između ostalog, obećala Hrvatima plaću od osam tisuća eura mjesečno.

Putin i Grabar Kitarović sastali su se u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru u listopadu 2017. godine.

'Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem niza akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodno značenje Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje koji su oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

  • +13
Osijek: Predizborni skup predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diversifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i Inicijativu tri mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU-a u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima.

Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značenje dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu. Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija', rekla je tada Grabar Kitarović.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj održat će se 22. prosinca. Ako nijedan od 11 kandidata ne dobije više od polovice glasova, 5. siječnja bit će održan drugi krug.