ODGOVOR PETIR

Šprlje: Ministarstvo pravosuđa ne posjeduje popis 300 hrvatskih branitelja

20.04.2016 u 13:18

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ante Šprlje objavio je u srijedu na facebooku da Ministarstvo pravosuđa ne posjeduje niti je upoznato s postojanjem popisa 300 hrvatskih branitelja optuženih ili osuđenih za ratne zločine u Srbiji, a branitelji koji jesu na popisu o tome su obaviješteni

Šprlje je to objavio nakon što je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir zatražila od premijera Tihomira Oreškovića da obavijesti hrvatske branitelje koji su na 'crnoj listi' Srbije, kao što je bio i Veljko Marić, koji je zbog zdravstvenog stanja privremeno pušten iz kaznionice u Glini.

Hrvatska je 2010., navodi ministar, dostavila Srbiji popis 1534 osobe optužene i osuđene u Hrvatskoj, dok je Srbija iste godine dostavila Hrvatskoj popis sa 40 osoba.

Napominjući kako su posljednji ažurirani podaci dostavljeni Hrvatskoj u siječnju 2011., ministar je naveo da se trenutno prema dostavljenim podacima na popisu nalazi 86 osoba. Taj broj čine i 43 osobe protiv kojih je Državno odvjetništvo provelo istragu, te je zbog nedostupnosti počinitelja, a temeljem tužiteljskih sporazuma, predmete ustupilo Srbiji.

'Branitelji koji se nalaze na popisu, a prema informacijama kojima raspolaže ovo Ministarstvo, obaviješteni su o tome od Ministarstva branitelja', ističe Šprlje.

Budući da ne posjeduje novije podatke, Ministarstvo pravosuđa u slučajevima kad hrvatski državljanin zatraži provjeru svoga statusa službenim putem od Srbije traži dodatnu provjeru za tu osobu. Ministarstvo je do danas primilo oko 170 zahtjeva za provjeru statusa.

Šprlje napominje da Ministarstvo pravosuđa u bilateralnim kontaktima od Srbije redovito traži dostavu najnovijih podataka, ali do toga nije došlo.

Povjerenstvo za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine Republike Hrvatske i Republike Srbije počelo je s radom u srpnju 2010. dogovorom ministara pravosuđa. U međuvremenu je održano nekoliko sastanaka, a posljednji sastanak održan je 2013., objavio je ministar.

Europarlamentarka Petir poslala je premijeru Oreškoviću pravnu analizu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije, temeljem kojeg je Marić zatvoren u Srbiji, ističući da je taj zakon prijetnja za još oko 300 hrvatskih branitelja.

Petir tvrdi da Ministarstvo pravosuđa ima podatke tko se od hrvatskih branitelja nalazi na 'crnoj listi' Srbije, pa traži od Oreškovića da hrvatski branitelji. kojima prijeti opasnost prilikom prelaska granice sa Srbijom, odmah o tome budu obaviješteni.