RANKO OSTOJIĆ NA POŽARIŠTU

'Spremni smo za evakuaciju stanovnika i turista'

Bionic
Reading

Požar koji je jutros buknuo između Bribira i Selca se ne smiruje a dimna zavjesa zatvorila je Selce i uznemirla mještane i turiste. Stradalih od vatre nema, no od infarkta je u intervenciji preminuo 45-godišnji vatrogasac - javlja Novi list. Ministar unutarnjih poslova također je stigao na požarište

'Situacija je vrlo teška jer u ovom trenutku zbog snažne bure ne možemo koristiti kanadere za gašenje požara. Zato moramo iskoristiti svu kopnenu snagu, tako uskoro stiže vojska u pomoć, a tu su i vatrogasci iz Zagreba, Karlovca i Zadra. Vjetar često mijenja smijer i to je vrlo zahtjevno za vatrogasne snage', rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Ostojić kaže da su građanima i turistima na usluzi policijski službenici i pripadnici DUZS-a: 'Sve je spremno, ako bude trebalo, za evakuiranje stanovništva. Poduzimamo sve što treba da obranimo ljude i imovinu.'

Neposrednih žrtava požara, na sreću, nema no od infarkta je stradao vatrogasac iz Opatije koji se borio s vatrom na području Mošćeničke Drage.
U pomoć su oko 19 sati stigi vatrogasci iz Zagrebačke, Karlovačke i Zadarske županije te pripadnici DIP-a Zadar, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, vatra se oko 17 sati spustila čak 250 metara od klinike Terme Selce u kojoj se nalazilo 80 osoba - 50 pacijenata i 30 članova osoblja.

Požar gasi najmanje 230 vatrogasaca iz mnogih središta Primorsko-goranske županije i drugih gradova.

Dim je nošen vjetrom prekrio turističko mjesto Selce. Evakuirani su Autokamp Selce (crikvenički Jadran) i odmaralište Hrvatskoga crvenog križa te Kamp Club Adriatic, također na jugoistočnom dijelu Selca.

Autokamp Selce cijeli je evakuiran; sklonjeno je oko tisuću gostiju, uglavnom Slovenaca i Austrijanaca te 400 gostiju iz Kampa Club Adriatic u kojem je bilo 470 turista.

Opasnost od širenja požara ispod jadranske magistrale bila je u jednom trenutku velika. Vatra je tada zahvatila i oštetila Vrtni centar (ispod magistrale) te mjestimice ugrozila autoservisnu radionicu i prodajni centar Rabkomerc (iznad magistrale), ali veće su štete spriječene.

Čule su se glasine da u kampovima eksplodiraju ostavljene plinske boce, ali direktor Autokampa Selce Predrag Jeličić to je opovrgnuo. Vatra, na sreću, nije zahvatila kampove u Selcu.
Dim se osjeti u Selcu i turisti su počeli napuštati to područje.

Izgorjeli vinogradi Agroprodukta

Požar koji je jutros u 10,15 sati buknuo između Šišana i Medulina lokaliziran je oko 16,30 sati, a u njemu je izgorjelo oko 50 hektara gustoga niskog raslinja i hrastove šume te vinogradi u vlasništvu tvrtke 'Agroprodukt', potvrdio je popodne zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.

U gašenju je sudjelovalo četrdesetak pripadnika pulske Javne vatrogasne postrojbe, pripadnici DVD-a iz Medulina, Ližnjana i Pule s 23 vozila te tri kanadera.

Požar koji je jutros u 4,35 sati buknuo u Mošćeničkoj Dragi lokaliziran je oko 10 sati. U gašenju je umro 45-godišnji vatrogasac iz Opatije. Neslužbeno se doznaje da se tijekom intervencije odjednom srušio. Prevezen je u KBC Sušak, ali je umro. Zasad nije poznato je li smrt uzrokovana gušenjem ili mu je pozlilo tijekom intervencije. Uzrok smrti bit će poznat nakon obdukcije.

Oko ponoći i 36 minuta, zaprimljena je dojava o požaru otvorenog prostora na području Supetarske Drage na otoku Rabu. U požaru je izgorjelo oko 1,4 ha mješovitog raslinja, a gasili su ga pripadnici DVD-a Rab i Lopar (80 vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila). Lokaliziran je u 3,47 sati, ali se još nadzire zbog vjetra.

Slabljenje orkanskih udara bure prema kraju današnjeg i tijekom sutrašnjeg dana

Slabljenje jakih i orkanskih udara bure, posebice na sjevernom Jadranu, očekuje se prema kraju današnjeg i tijekom sutrašnjeg dana, što će prema danima vikenda ponovno donijeti toplije i sunčanije vrijeme, rekla je za Hinu dežurna meteorologinja Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Jaka i orkanska bura koja trenutačno puše na sjevernom Jadranu i u crikveničkom području, s udarima podno Velebita većim i od 150 kilometara na sat, postupno će slabjeti prema kraju današnjeg dana i tijekom utorka kada se i dalje očekuju jaki udari vjetra, koji će potpuno oslabjeti tek u srijedu.

Olujni vjetar koji je jutros puhao na dubrovačkom području okrenuo je na umjeren jugozapadnjak, a posebno jačanje vjetra na tom se dijelu Jadrana kao i u širem dalmatinskom području više ne očekuje, priopćili su iz DHMZ-a.

Do kraja tjedna u središnjim krajevima Hrvatske još uvijek postoji mogućnost za mjestimičnu slabu kišu i pljuskove te niže temperature, dok se na Jadranu od četvrtka očekuje prestanak oborina i potpuno slabljenje vjetra te postupni rast temperatura zraka.

Od vikenda bi se u cijeloj Hrvatskoj vrijeme potpuno trebalo stabilizirati, a temperature zraka ponovno bi se kretale oko 35°C.

Požar u Selcu