PROGRAMSKO VIJEĆE HRT-A

'Šprajc je privatizirao Dnevnik'

29.05.2013 u 13:25

Bionic
Reading

U Informativnom programu HTV-a posljednjih tjedana došlo je do niza pogrešaka i nepoštovanja profesionalnih standarda, jedinstven je zaključak sa sjednice Programskog vijeća HRT-a

Propusti i pogreške, prema članovima PV-a, bili su očiti u slučajevima kada su rezultati izlaznih izbornih anketa u eter pušteni pet minuta prije zatvaranja birališta, čime je prekršena izborna šutnja, propust se dogodio i kada je objavljen prilog u kojem je Povjerenstvo za sukob interesa Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a, proglasilo 'krivim', a u prilogu nije bilo druge strane, već je dan kasnije puštena njegova čitaba.

O profesionalne standarde se ogriješio, smatra PV, i Zoran Šprajc koji je privatizirao Dnevnik svojom objavom o odlasku, ali i kada je homofobnom nazvao inicijativu U ime obitelji.

Premda je većina vijećnika mišljenja kako je u slučaju Radmanova obraćanja javnosti učinjen propust, kao olakotnu okolnost uzeli su mu činjenicu da dan ranije nije imao priliku izreći svoje mišljenje u prilogu koji je ocijenjen kao krajnje neprofesionalan.

'Kršenje izborne šutnje krajnje je neprofesionalno. Gdje je bio dignitet novinara koji je to radio. Takav zadatak se ne radi, on se odbija. Tko će snositi odgovornost za nastalu materijalnu štetu', upitala se Marina Mučalo, članica vijeća i dodala kako bi voljela znati temeljem kojih kriterija i programa su izabrani pojedini urednici. Također ju je zanimalo zašto je ton prilikom prijenosa Porina iz Rijeke bio loš.

Odgovor na prvo pitanje nije dobila, a što se tiče Porina, Radman joj je poručio kako je kuća ocijenila da je Porin odrađen loše za što će se snositi posljedice.

Arsen Oremović drži da ne zna koja je Šprajcova pogreška bila veća te da je takvo ponašanje u IP-u nedopustivo, a Jozo Barišić smatra kako je nedjeljni Dnevnik bio neprofesionalno napravljen i privatiziran.

'HRT-u su nužne promjene odmah i sada. Izabrani urednici moraju predstaviti svoj program rada i jesensku shemu', ustvrdio je Barišić.

Nina Obuljen, predsjednica PV-a, kazala je kako je 'kršenje izborne šutnje nedopustivo, posebno ako se gleda u svjetlu činjenice da je HRT odustao od mjerenja gledanosti.

Na pitanje što je s alatom za mjerenje gledanosti koji je najavio prije nekoliko mjeseci, Radman je kazao kako je natječaj u tijeku i kako će do kraja lipnja biti izabran ponuđač. Prema njegovim riječima, nije isključeno da, ako se javi, to ponovo bude AGB Nielsen s kojim je ugovor raskinut koncem godine radi ušteda.

Goran Rotim
, ravnatelj programa HRT-a, priznao je da je propusta bilo, ali da kada se imenuje šef Informativnog multimedijskog servisa (IMS), privatizacija Dnevnika više neće biti moguća.