PAHOR SVOJIM KRITIČARIMA

Sporazum s Hrvatskom potreban zbog mira na Balkanu

24.10.2009 u 17:20

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor u subotu je kritičarima svog sporazuma s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor poručio da napadanjem arbitražnog sporazuma i željom da se odnosi s Hrvatskom opet zaoštre mogu srušiti i njegovu vladu.

"Onima koji tvrde da stvari treba pustiti onakvima kakve su sada i da ne treba žuriti s rješenjem graničnog pitanja odgovaram da će u tom slučaju netko drugi biti predsjednik slovenske vlade", rekao je Pahor u izlaganju članovima svoje stranke koji su se okupili na tematskoj konferenciji u Postojni.

Pahor je rekao da čvrsto stoji iza sadašnjeg prijedloga nacrta arbitražnog sporazuma i da ima mandat za njegovo potpisivanje, dok po njegovim riječima s hrvatske strane još nema takvog mandata.

"U predloženom sporazumu o arbitraži piše da će arbitraža odrediti teritorijalni kontakt Slovenije s otvorenim morem, zato na hrvatskoj strani njime nisu oduševljeni", rekao je Pahor.

Slovenski premijer suprotstavio se onima koji tvrde da bi arbitražno rješenje "zacementiralo" sadašnje stanje u Piranskom zaljevu i da je slovenski izlaz na otvoreno more upitan, te da ne smije pristati na to da se takvo stanje "legalizira" odlukom međunarodne arbitraže. Protivnici arbitražnog sporazuma u Sloveniji tvrde da bi zato bilo bolje da se stvari ostave onakvima kakve su sada, a Pahoru predlažu da ponovo upotrijebi "sigurnosne mehanizme" za usporavanje hrvatskog dogovaranja s Europskom unijom.

Ako bi se odbila arbitraža, sugerirao je Pahor, onda bi mjesto predsjednika slovenske vlade trebao preuzeti netko drugi, a time preuzeti i rizike neriješene granice.

"Balkan još uvijek nije onako miran i stabilan kako bismo željeli, a naš je interes da imamo susjedstvo u kojemu vladaju mir, stabilnost i blagostanje. Naš je nacionalni interes zato i da se pitanje granice riješi", rekao je Pahor članovima svojih Socijalnih demokrata na okupljanju u Postojni.