kataklizma ili rutina?

Splitski župan odgovara Sanaderu: Meni ovaj požar nije bio rutinski

21.07.2017 u 22:07

Bionic
Reading

Za premijera Andreja Plenkovića požar u Splitu bio je 'interesantan jer je došao do kuća u gradu i atraktivan jer se radi upravo o Splitu', no HDZ-ovci imaju i drugih aduta. Saborskom zastupniku i bivšem splitskom županu Anti Sanaderu, ujedno predsjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice, ovotjedna kataklizma bila je 'rutinski požar'

Čak i ako stavimo na stranu stotine dramatičnih svjedočanstava o spašavanju žive glave, o angažmanu golorukih građana i Torcide koji su gasili vatru u predgrađima i pred pragovima kuća i stambenih zgrada, o nedovoljnom broju vatrogasaca i skandaloznom stanju njihove opreme i vozila - katastrofa koja je u manje od jednog dana pokucala na vrata drugog najvećeg grada u državi ozbiljnom je opisana s najmanje dvije relevantne adrese.

Piloti kanadera opisali su događaj kao 'majku svih požara', dok je šef splitskih vatrogasaca Ivan Kovačević u svojoj dramatičnoj ispovijesti opisao kako su 'cijelo vrijeme bili u defanzivi i spašavali što se spasiti može', kako su gasitelji nekoliko puta bili zarobljeni u vatrenom obruču i kako bi se stihija mogla usporediti s potresom od osam stupnjeva po Richteru. Kasnije je, kad su se kamere ugasile, pustio suzu olakšanja jer nije bilo ljudskih žrtava.

  • +29
Za šefa vatrogasne zajednice Antu Sanadera oko Splita je ovaj tjedan gorio rutinski požar Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Ante Sanader pak prosuo je i nekoliko optužbi. 'Mnogi od portala do, nažalost, i naših vatrogasaca pokušavaju koristiti takvu situaciju. Neki novi gradonačelnici i načelnici koji o tome ništa ne znaju izjavljuju da nema sustava i da on ne funkcionira, a te izjave mediji onda prenose i recikliraju ih', rekao je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i dodao da su iz unutrašnjosti za požar 'dignuli 12 cisterni' i da je to bilo dovoljno.

I ostade živ, premda su tek pukom srećom izbjegnute nesagledive posljedice. Teškom mukom obranjena je podzemna raketna baza u Žrnovnici i kilometrima udaljeno sjedište Specijalne policije, postojala je realna opasnost od eksplozija najmanje dviju benzinskih crpki i potpune blokade grada, a u slučaju da je vatra ozbiljnije zahvatila odlagalište Karepovac - koje je de facto bilo nebranjeno - uslijedila bi ekološka katastrofa i evakuacija desetaka ili stotina tisuća građana.

Dan kasnije Sanader se pokušao opravdati tvrdnjom da je u Dalmaciji u prošlosti bilo podosta katastrofalnih požara i da su oni realnost, pozivao na svoj dugogodišnji staž u vatrogastvu i apelirao na svijest građana.

Reakciju na rutinera u vatrogasnom odijelu pokušali smo potražiti među samim vatrogascima, no oni očekivano nisu željeli imenom i prezimenom govoriti protiv nadređenog. 'Naša struka ima svoja pravila i jasno je da se na ovotjedne događaje gleda kroz drugačiju prizmu, ali činjenica je da se nije radilo o rutini. Dapače, milimetri su dijelili Split i okolicu od tragedije', kazao nam je iskusni vatrogasac koji je također bio angažiran na gašenju.

'Sanader očito nastoji umanjiti razmjere jer bi se moglo upitati zašto se on osobno pojavio u Splitu tek u ponedjeljak navečer i je li nas moglo biti više na terenu. Rutinski požari se gase rutinski, a ne dolaze na vrata stambenih zgrada', dodaje tportalov izvor.

Autor: Čitatelj tportala

Kontaktirali smo i s dvojicom stranačkih kolega Ante Sanadera na dosta odgovornim funkcijama: splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom i gradonačelnikom Splita Androm Krstulovićem Oparom. Nije im bilo jednostavno vagati riječi.

'Rutina? Meni sasvim sigurno ništa od ovoga nije bilo rutinski, možda zato što nemam iskustva s požarima osim na lokalnoj razini. Ljudi s iskustvom očito imaju drugačije mišljenje i ja to poštujem', kazao je Boban za tportal.

Krstulović Opara bio je primjetno konsterniran, ali se suzdržao od teških izjava.

'Imam pametnijeg posla i nemam ni namjeru ni vremena analizirati tuđe izjave', kazao nam je.

  • +21
Požar u Strožancu Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX