U GABULI ZBOG SPALADIUM ARENE

Splitski vjećnici se usuglasili: Nikome ništa nije jasno

15.04.2014 u 14:41

Bionic
Reading

Nakon pauze svi vijećnici jednoglasno usvojili zaključak po kojemu se od nagodbenog vijeća Fine traži produljenje roka predstečajne nagodbe tvrtke TPN za najmanje 30 dana. Razlog tome je 'složenost problematike s kojom se državna i lokalna tijela još nisu susrela'. Ako Fina odbije ovaj prijedlog Spaladium arena automatski odlazi u stečaj

'Ne mogu kazati je li odluka dobra ili loša, važno je samo da konsenzus postignut. Želimo još vrmena da bismo sve razmotrili', reakcije je gradonačelnika Ive Baldasara. Priznao je da će nakon ovoga slučaj vjerojatno završiti na sudu.

'Naravno da će Grad i dalje ukazivati da nije dužan vraćati kredit, ali banke su novac posudile i dvorana se gradila', dodao je. Baldasar tvrdi da ni njemu osobno ništa nije jasno: Komu je posuđen novac? Tko ga je dužan vraćati? Je li Grad jamac? Je li ugovor raskinut i slično. 'Ništa ovdje nije jasno', istaknuo je.

Rekao je da bivši HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret nije ima ovlasti potpisivati anekse ugovora bez dozvole Gradskog vijeća, ali da je Kerum radio sve da bi riješio problem. Na novinarsko pitanje rekao je da banke ne ucjenjuju Grad te da država nije digla ruke od ovog slučaja.

12.04 sati: Kerum: Gubljenje je vremena govoriti tko je sada kriv i što su stručnjaci falili

'Za pola sata se ne može pročitati ovoliko materijala. Ivan Kuret je u ime Grada potpisao aneks koji nije mogao potpisati bez odobrenja Gradskog vijeća. Ovaj ugovor je ništa, ali ako raspravljamo o nečemu gdje imamo elemente ništavnosti stavljamo sebe u poziciju da možemo odgovarati pred sudom', kazala je splitska vijećnica Maja Dvornik

Baldasar je potom zamolio vijećnike da ipak saslušaju izvještaj. 'Ako ne prihvatimo nagodbu, TPN ide u stečaj. Dvorana je nepotrebna, ali je sagrađena i tamo je. Spaladium arena je pokazala da može poslovati, ali svima je jasno da se sama ne može održavati', objasnio je splitski gradonačelnik. Kazao je i da je država spremna pratiti projekt, ali pod određenim uvjetima, te da su i banke donekle izašle ususret.

'Sporno je smatramo li mi da smo obveznici vraćanja kredita ili ne', objasnio je. Potom je za riječ javio i predstavnik Ministarstva sporta Petar Šokić i dodao je da je država također vjerovnik u predstečajnoj nagodbi, a da bi sada još trebala darovati i zemljište uz Spaladium arenu.

'Mi ne možemo na taj način sudjelovati u nagodbi. Arena jest javni interes, ali treba vidjeti na koji način zaštititi taj interes', kazao je Šokić.

Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić tvrdi da državna vlast na Split gleda 'kao na pečenu turističku kokoš na ražnju koju će očerupati do kraja' i najavio da nikakav prijedlog neće podržati bez temeljite revizije. Zatražio je i da se iz glasovanja izuzme Damir Vidošević, vijećnik Ivana Grubišića kojega je Baldasar nedavno zaposlio u Spaladium areni.

U burnoj raspravi, često začinjenom provokacijama i uvredama, ponovno je uskočio gradonačelnik Baldasar i objasnio da banke traže svojih 46 milijuna eura, te da će od 11 milijuna eura kamata otpisati tri milijuna. 'Ovo je političko, a ne pravno pitanje. Pa ni Državno odvjetništvo ne zna odgovore na sva pitanja jer ovakve prakse nema! Imamo dvije solucije: ili ćemo nastaviti plaćati kredit, ili reći da nemamo tu obvezu i ići na sud. Banke su spremne kreditirati nastavak gradnje tornja ako nastavimo s otplatom', kazao je.

Potom je, gotovo sat vremena nakon što je zatražio riječ, progovorio bivši gradonačelnik Željko Kerum

'Gubljenje je vremena govoriti tko je sada kriv i što su stručnjaci falili. Prvo, neka Grad Split odgodi ročište za predstečajne! Drugo, da se angažira revizora, ima ih vrhunskih u Splitu, i to za male novce. Treće, napraviti plan nagodbe koji nama paše i to poslati nagodbenom vijeću, odnosno, vjerovnicima. Treba iskoristiti maksimalni diskont, 70 posto od svih banaka. Bolje im je dobiti 30 posto, nego ništa! U slučaju stečaja ostat ćemo u sporu i morat ćemo plaćati bankama. A netko će na dražbi kupiti arenu za 15 milijuna eura. Jedino je da se Grad dogovori s bankama, i ništa drugo', kazao je Kerum.

Maja Dvornik, Marijana Puljak i Igor Boraska zatražili su odgovornost za sporne Kuretove anekse ugovora. 'Ovo je organizirana pljačka grada, mi nemamo obvezu vraćanja kredita. Trebamo tražiti povoljnije uvjete kao jedini mogući kupac', kazao je Boraska.

Ni DORH ne zna treba li Split vraćati kredit!

'Morali bismo amnestirati one koji su nas doveli u ovu situaciju i sve prebaciti na leđa građana. Problem su nam škole, vrtići, voda, odvodnja, košarka, Hajduk... A mi raspravljamo hoćemo li na gradski proračun natovariti kredit od 54 milijuna eura! Čuli smo da u slučaju stečaja Grad nema obaveza, zašto onda ne bismo preskočili predstečajnu nagodbu? Pustimo pravosuđu da odradi posao, nemojmo gradu stavljati teret! Privatni partneri, odnosno tvrtke, nisu završile projekt i Grad nema što preuzeti! Da, dvorana je tu, ali ako nam uvjeti nisu prihvatljivi, ne trebamo je preuzeti. Neka je uzmu banke, šta nas briga za banke! Ovdje smo da spašavamo građane, a ne posrnule tvrtke, a posebno ne banke! Nemojmo preuzeti nešto za što bismo u budućnosti mogli barem moralno odgovarati', kazao je Hrvoje Marušić iz HDZ-a.

'Predstečajna nagodba se radi isključivo kako bi se iz projekta bez posljedica izvukli privatni partneri i banke', dodala je Ljubica Vrdoljak i pozvala da se kroz proces stečaja pravosuđe izjasni o ovom problemu.

'Banke imaju različno pravo na dvoranu i pravo građenja na zemljištu. One mogu pokrenuti ovršni postupak, a mogu i prodati svoja prava u stečajnom spostupku i naplatiti se', kazala je gradske pravnica Slavica Radić. Na konretna pitanja odgovorila je da 'po njenom osobnom mišljenju Grad Split nije dužan vraćati kredit'.

'One u slučaju stečaja po ovom ugovoru mogu tužiti Grad, a hoće li dobiti spor, to je drugo pitanje', dodala je.

'Čitali smo ovo bezbroj puta i nismo bili puno pametniji, od svih relevantnih institucija ove države i vrhunskih pravnika dobili smo samo odgovor 'možda'! Rasprava je danas bila kudikamo pametnija nego prije. Država se ne povlači iz projekta, ali ni njeni pravnici nisu sigurni. Jedina opcija je da čekamo sud, možda će to biti najbolje rješenje', reterirao je gradonačelnik Baldasar i pozvao na konsenzus.

'Ne bih koristio izraze 'strane banke', sve su to domaće banke! Uvredljivo je tako govoriti, one rade u Hrvatskoj, a njihov kapital je druga stvar. I one ovdje nisu sigurne, i one se boje', dometnuo je.

'Predlažem konsenzus, predlažem da zatražimo produljenje rokova za predstečajnu nagodbu i da obavijestimo banke da ćemo nastaviti razgovarati. Država je još uvijek iza nas, rekli su da će dati zemljište, ali ne u predstečajnoj nagodbi nego ukoliko se dogovorimo s kreditorima', objasnio je.

'Ne želim živjeti u državi pravne nesigurnosti, gdje nam nitko ne može dati pravni odgovor. Neka Državno odvjetništvo objasni da ne može odgovoriti! Želim znati imamo li trenutno obvezu vraćanja kredita ili ne!', oštra je bila Maja Dvornik, nakon što je Marijana Puljak upozorila da Baldasara da Grad Split trenutno uopće nema obvezu prema bankama jer je kredit za dvoranu uzela tvrtka TPN, odnosno konzorcij građevinskih tvrtki. Baldasar nije izravno odgovorio, nego kazao da je 'svejedno mudro razgovarati s bankama'.

'Banka bolje stoji od Grada Splita na osnovu ugovora, zato vjerojatno nisu ni došli ovdje. Ne daj bože spora!', ponovno se uključio Željko Kerum. On smatra da u slučaju stečaja TPN-a i dvorane Grad Split ipak ima ogromne obveze.

'Banke su naši partneri, htjeli mi to priznati ili ne. Pa ne znam na koji način bismo financirali druge velike projekte, i u ovom i u budućim mandatima', ponovno se uključio Baldasar i neizravno potvrdio da je Grad Split izložen svojevrsnoj ucjeni.

9.40 sati: Vijećnici šokirani zabranom konzultanta Spaladium arene

Sjednica splitskog Gradskog vijeća počela je pravim malim skandalom: gradonačelnik Baldasar i njegove službe obavijestili su vijećnike da im ne mogu podijeliti kopije ugovora o Spaladium areni, kao ni njihove anekse, jer je to zabranio konzultant Saša Marenjak pozivajući se na autorska prava.

Ugovori su se, inače, već bili podijelili vijećnicima u prošlom mandatu, ali Marenjak je tada - kako je kazala tajnica Gradskog vijeća Blaženka Tolić - prijetio. Kasnije je Tolić kontaktirala tportal i sama pojasnila da je Marenjak - po zahtjevu ravnatelja njegovog Hrvatskog instituta za mostove i konstukcije (HIMK) - u to doba upozorio gradsku upravu da je ugovor autorsko djelo te da se bez znanja HIMK-a ne može umnažati i dijeliti.

'Predlažem da se odmah raziđemo, ovo je nedopustivo!', pozvao je Luka Podrug, a pridružila mu se Maja Dvornik s liste Ivana Grubišića. 'Postoji Zakon o pravu na pristup informacijama, a ovo je naše osnovno pravo jer se radi o ogromnim javnim novcima', kazala je ona. I Marijana Puljak upozorila je da ni u kojem slučaju ne želi raspravljati o 53 milijuna eura i donositi odluke na 'majke mi'.

Nakon kraćeg natezanja ugovori su ipak podijeljeni i određena je stanka od pola sata kako bi ih vijećnici proučili.

Pozivu za dolazak na sjednicu, inače, nisu se odazvali predstavnici banaka, a nisu došli ni potpredsjednik Vlade Branko Grčić, njegova zamjenica Gorenka Bulj, kao ni ministar Željko Jovanović. 'Opravdali su se poslovnim razlozima diljem Hrvatske i Europe', objasnio je predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković

8.15 sati: Split preuzima dugove Spaladium arene i kredit od 54 milijuna eura?

Problem Spaladium arene došao je Splićanima na naplatu: Gradsko se vijeće na posebnoj tematskoj sjednici treba izjasniti pristaje li na plan predstečajne nagodbe za tvrtku TPN Sportski grad, odnosno želi li preuzeti dvoranu zajedno sa svim dugovima i kreditom od 53,5 milijuna eura.

Do takvog rješenja došao je gradonačelnik Ivo Baldasar nakon višemjesečnih pregovora s Vladom i bankama dok su tri građevinske tvrtke koje su bile uključene u projekt - Konstruktor, IGH i Dalekovod - ionako u predstečajnoj nagodbi. U istom statusu je i TPN, ali zanimljivo je da u predstečajnom planu ove tvrtke banke nisu sudjelovale, već su samo poslale pismo namjere da ga podržavaju pod svojim uvjetima. Odnosno, ukoliko Grad Split preuzme kredit i za njega izda jamstvo.

Radi se o Erste banci i Bank Austrija te s manjim postojećim kreditom i Zagrebačkoj banci.

Nakon sloma i zatvaranja vrata u rujnu 2012. godine Spaladium arena prije nekoliko mjeseci ponovno je proradila, ali ugovorena mjesečna najamnina i dalje se ne plaća. Slučaj je poprilično kompliciran jer se radi o jedinstvenom ugovoru o javno-privatnom partnerstvu: po originalu, uz dvoranu je trebao biti izgrađen stometarski neboder, trgovački centar i golema javna garaža, a iz prihoda od tih sadržaja cijeli kompleks je trebao isplaćivati sam sebe.

Potom je nekoliko mjeseci prije odlaska s vlasti bivši HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret u tajnosti potpisao dva aneksa ugovora i pogodovao građevinskim tvrtkama, što je naknadno opravdao gospodarskom krizom. Rizik investicije prešao je s Konstruktora, IGH i Dalekovoda na Grad Split, zbog čega je Državno odvjetništvo još prije nekoliko godina započelo s provođenjem 'izvida'. Oni, treba li kazati, još uvijek traju.

Bivši gradonačelnik Željko Kerum u rukama je još uvijek imao korporativno jamstvo triju tvrtki, što znači da im je i bez sudskog postupka mogao sjesti na račun i nekretnine i tako naplatiti odštetu jer nisu na vrijeme izgradile komercijalni dio cijelog kompleksa. Nije to učinio, u čemu ga je podržao potpredsjednik Vlade Branko Grčić, a potez su opravdali brigom za radna mjesta u nekadašnjim građevinskim gigantima.

I potom su sve tri tvrtke završile u zamršenom procesu predstečajne nagodbe, kao i TPN, u kojemu više nitko ne može raspetljati tko kome što otpisuje i tko je bolje prošao. Jedino je sigurno da će banke naplatiti gotovo sva svoja potraživanja, pa je i gradonačelnik Baldasar objasnio da će one 'možda izgubiti danas, a dobiti sutra ili prekosutra'.

Do tog rješenja se na koncu i došlo: kreditom koji bi u iduće 23 godine zajednički plaćali država i Grad Split one bi uprihodile između 18,5 i 25 milijuna kuna godišnje, a Splićani bi pored toga trebali osigurati još pet milijuna kuna godišnje za normalno funkcioniranje dvorane. Ništa od toga ne bi se dogodilo samo da su se splitske vlasti držale originalnog ugovora.

Današnja sjednica vjerojatno će biti burna jer su nezavisni vijećnici s liste 'Za pametan grad' već javno pozvali svoje kolege da se ne poigravaju s budućnošću Splita i ne preuzimaju kredit od 53,5 milijuna eura.


'Neprihvatljivo je javnim novcem spašavati privatnu tvrtku, odnosno inozemne banke', objavila je Marijana Puljak

Baldasar joj je odgovorio vrlo nervozno i 'izrazio čuđenje' jer se o točki dnevnog reda izjasnila već dan prije sjednice. Kaže da ne zna što govori i da ga čudi razina njenog neznanja.

'Grad se nažalost ne može izvući iz cijele ove situacije, koliko god bi neki htjeli da je to tako, da se zaboravi što je bilo. Moramo naći nekakvo rješenje. Ova ponuda je jedno od mogućih rješenja za koje smatramo da je najbolje', kazao je i dodao da su i njegova i Kerumova administracija naslijedili takvo stanje. 'Samo pokušavamo sanirati strašne posljedice', tvrdi splitski gradonačelnik.