KRIMINAL U PALAČI PRAVDE

Splitski sud radi - protuzakonito

papiri naočale

papiri naočale

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Status 16 službenica Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Splitu, koje dulje od godinu dana rade gotovo na crno, još nije riješen iako su svi mjerodavni upoznati s problemom

Sa službenicama koje su, podsjetimo, angažirane još 2003. godine na sređivanju zemljišnih knjiga, od srpnja 2008. sud svakog mjeseca sklapa ugovore o djelu u kojima se navodi kako obavljaju pomoćne poslove,piše Slobodna Dalmacija

No, one zapravo, kako nam kažu, knjiže, donose rješenja, te izdaju, ovjeravaju i potpisuju sve vrste isprava, za što bi trebale biti državne službenice. Budući da, dakle, nemaju status za poslove koje obavljaju, postoji mogućnost da se postavi i pitanje valjanosti akata koje donose i potpisuju “na crno”.

- To radimo jer smo na to prisiljene, iako je zapravo riječ o kaznenom djelu. S tim je upoznato i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, međutim ništa se ne poduzima - kažu nam zaposlenice splitskog Zemljišnika, koje su željele ostati anonimne.

O njihovu neriješenom i gotovo nelegalnom statusu 'Slobodna' je pisala u veljači prošle godine, no stanje se nije popravilo, dapače plaća im je sve manja, a kašnjenja u isplati redovita. Čudno je, kažu, i da im plaće isplaćuje Grad Split iako ugovore potpisuju s Općinskim sudom kao poslodavcem.

- Do veljače 2006. godine sve je bilo u redu, bile smo zaposlenice Ministarstva pravosuđa na određeno vrijeme i imale plaću između četiri i četiri i pol tisuće kuna. Međutim, tada nas, bez ikakvih objašnjenja, prebacuju na nekakvu zagrebačku agenciju 'Dobri ljudi'.

Radile smo i dalje na sudu, ali smo vođene kao zaposlenice te agencije, da bi nas nakon dva mjeseca prebacili u Finu. Ondje smo imale dobar status, no u srpnju 2008. su nam, bez obrazloženja, ponudili jednomjesečne ugovore o djelu i plaća nam je snižena na 2960 kuna, a sada nam je još stotinjak kuna manja - kažu službenice.

Zanimljivo je, dodaju, i kako novca za njih nema, a, primjerice, svaki od tri suca Zemljišnoknjižnog odjela ima svoju tajnicu. Traže da Ministarstvo pravosuđa objasni kako ima novca za plaćanje prekovremenog rada ostalim djelatnicima, a za njih 16 nema ugovora, ni novca za osnovnu plaću, iako su, očito je, Sudu potrebne.

- Nije nam jasno kako Ministarstvo ovakav kriminal tolerira na sudu - zaključuju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi