ČIŠĆENJE TERENA?

Splitski recept: Podmetnutim požarima do promjene GUP-a

03.04.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Splitska policija zakopčana je do grla u istrazi koju vodi oko paljevine nekoliko drvenih baraka na Poljudu, no poznato je da je požar namjerno izazvan. Kako doznaje tportal, razgovori su obavljeni s nekoliko desetaka osoba, a sumnja zasad pada na trojicu muškaraca. Tek sada istražuju se i prijetnje koje su proteklih tjedana navodno primili zakupci poslovnih prostora jer ih dosad - nisu ni prijavljivali

Noćni požari na ovoj atraktivnoj lokaciji u centru grada u posljednjih nekoliko godina događali su se periodično, no od početka ove godine su učestali: prije mjesec i pol službeno se utvrdilo da je uzrok 'tehnički kvar', premda je mnogima sumnjivo kvarenje baš u gluho doba noći, a ovog tjedna jasno je da su nove dvije barake zapaljene namjerno, benzinom. Policiji su se javili i očevici koji su vidjeli 'trojicu muškaraca u džipu' kako polijevaju vrata benzinom.

'Barake', za pojasniti, nisu to u doslovnom smislu: radi se o pravom kompleksu montažnih objekata izrađenom još u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, kojima je nakon Mediteranskih igara nastavilo gospodariti tada društveno 'Poduzeće za izgradnju Splita (PIS)'. Tvrtka je početkom devedesetih raskomadana i privatizirana, a ugovorom s gradskim vlastima mogla je do 2001. iskorištavati ove nekretnine i naplaćivati najamninu. Nakon toga trebala ih je predati Gradu Splitu, ali umjesto toga u njima je nastavilo poslovati nekoliko desetaka zajmoprimaca.

Između ostalih, u drvenoj baraci nekoliko godina radio je čak i jedan noćni klub koji je potom - pogađate - zbog 'tehničkog kvara' također izgorio.

Dodatnu komplikaciju predstavlja činjenica da je ogroman dio ovog zemljišta u postupku povrata bivšim vlasnicima, pa je do danas pravomoćno riješeno 12 predmeta i vraćeno oko 40 tisuća četvornih metara. Nevolja je, međutim, u tome da oni ne mogu dobiti u posjed svoje nekretnine sve dok se na njima nalaze barake pa im njihovo paljenje u svakom slučaju odgovara.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, kako smo već kazali, o ovom slučaju ne žele reći ama baš nijednu rečenicu osim one klasične da se 'provodi kriminalističko istraživanje'. U splitskoj su se gradskoj upravi pak tek sada našli pred novim problemima: idućih tjedana pokreće se postupak izmjene Generalnog urbanističkog plana, a upravo za ovu lokaciju vlasnici zemljišta traže prenamjenu.

Umjesto sportsko-rekreacijske zone, koja se na ovom području predviđa već desetljećima, zahtijeva se turistička namjena.

Obračuni ovih dana traju, a tek će se utvrditi ima li još jedna noćna paljevina s četvrtka na petak, kada su u podmetnutom požaru izgorjela dva automobila, ikakve veze s ovim slučajem. Policija je zabilježila i da je prošle noći u obližnjoj četvrti Spinut jedan 41-godišnjak nožem napao četiri godine mlađeg muškarca, dok je na drugom kraju grada jedan 53-godišnjak pronađen na ulici s teškim ozljedama glave.