OPSTRUKCIJE I KRŠENJE USTAVA

Splitski političari jedinstveni: Prekinuti maltretiranje navijača

20.03.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Splitska vlast i oporba zajedno će se obratiti Ministarstvu unutarnjih poslova i Središnjem državnom uredu za sport zbog maltretiranja navijača Hajduka na gostujućim utakmicama tog kluba, gdje oni u pravilu prolaze vrlo rigorozne preglede policije i organizatora, susreću se s nemogućim uvjetima ulaza na stadione i na koncu redovito propuštaju veći dio samog susreta. Inicijativu je pokrenuo Renato Čupić (Pametno), pozvavši da Grad Split kao većinski vlasnik Hajduka mora zaštititi njegove navijače i članove, a s njime se složio gradonačelnik Andro Krstulović Opara (HDZ)

'Svjesni ste odnosa Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) prema klubu kojemu je Grad većinski vlasnik, bili ste svjedoci brojnih nesportskih odluka i različitog tumačenja pravila, pa je i Grad nekoliko puta reagirao, no najavljene promjene uvijek su ostale mrtvo slovo na papiru. Krimen našeg kluba je drugačiji način poslovanja, gdje navijači biraju Nadzorni odbor i svojom brojnošću, učlanjivanjem i kupnjom proizvoda donose veliki prihod klubu. Hajduk jedini u najvišem rangu poslovanja ima održivo poslovanje i to smeta samoproglašenim vlasnicima hrvatskog nogometa, na sve načine bore se protiv toga. Ugrožavaju čak i ustavne slobode navijača', kazao je Čupić.

Pozvao se na odredbe Ustava koje jamče slobodno kretanje te na Zakon o sprječavanju nereda koji organizatorima propisuje dovoljan broj redara. 'Maltretiranje naših navijača, ali i ostalih građana, započinje već u Dugopolju i dovoljno je da imate neodgovarajuće registarske pločice kako bi vas zaustavili i pretresli. I tako nekoliko puta do dolaska na stadion. U samom gradu gostovanja policija ima punkt na kojemu okuplja navijače, ali i ukoliko stignu nekoliko sati prije utakmice, ostaju bespotrebno zadržani. Kasnijim dolaskom stvaraju se gužve na ulazu u stadion jer se gostima otvore samo jedna vrata s rigoroznim pregledom, sve do skidanja obuće', upozorava Čupić. Radi se, kaže, o namjernoj opstrukciji.

  • +19
Split, 9. sjednica Gradskog vijeća Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Upravo on sredinom veljače javno je protestirao zbog ovakve prakse, pa su na utakmicu s Dinamom prvi put svi Hajdukovi navijači pušteni na vrijeme. Nakon toga sve se vratilo na staro: stotine Hajdukovih navijača ove nedjelje susret u Osijeku pratile su tek zadnjih dvadesetak minuta, a ogroman broj njih - nakon višesatnog putovanja - nije uspio ni ući na stadion u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu.

Čupić je stoga pozvao da se s MUP-om pokuša dogovoriti hodogram koji će navijačima garantirati ulazak na stadion na vrijeme te da splitska gradska uprava oformi povjerenstvo koje će u svakom idućem slučaju tražiti odgovornost za nepotrebno zadržavanje i pretres, mali broj otvorenih ulaza i nedovoljan broj redara - odnosno ugrožavanje sigurnosti na natjecanjima.

Gradonačelnik Krstulović Opara s njime se javno složio. Podsjetio je da se na ovu temu već više puta reagiralo, a sada je predložio zajednički nastup prema Ministarstvu unutarnjih poslova i Središnjem državnom uredu za sport, što će se i učiniti.

S Hrvatskim nogometnim savezom, kazao je Opara, više nema namjeru ni razgovarati.