ZOO NA MARJANU ULAŽE U BOLJU BUDUĆNOST

Splitski medvjedi Mirna i Viktor stižu u Kuterevo!

27.09.2014 u 07:20

Medvjedi uživaju u Kuterevu

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Prša

Bionic
Reading

Domaći i strani volonteri u velebitskom utočištu za napuštene medvjede u Kuterevu trenutačno su, između ostalih aktivnosti - zauzeti izgradnjom novog obora za smještaj dvaju medvjeda koji bi uskoro trebali stići iz Zoološkog vrta u Splitu. Riječ je o 17-godišnjoj medvjedici Mirni i medvjedu Viktoru

Za razliku od ostalih, novi obor trebao bi biti moderniji i ne isključivo od drveta.

'Do sada smo uz pomoć donatora iz Austrije izgradili oko 250 metara obujma novog prostora. Kiša nam stvara probleme u poslovima, ali napravit ćemo što imamo u planu. Vjerovali smo da bi do polovice listopada novi obor bio gotov, no, po svemu sudeći, ipak ćemo tek krajem listopada uspjeti završiti radove na tom projektu', kazao nam je Ivan Crnković Pavenka, voditelj Utočišta za medvjede u Kuterevu.

Predsjednik Upravnog vijeća Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta Split, dr. med. vet. Davor Velagić kaže da je točno da su tijeku poslovi kako bi se medvjedi mogli premjestiti na drugu lokaciju.

'Poznato je kakva je situacija s našim medvjedima, i za sada ne bi bilo dobro da ostanu ovdje. Imamo nekoliko prijedloga odnosno rješenja za smještanje medvjeda, a najbolje je u Kuterevu. Pozitivna priča u svemu ovome je ta da smo našli sponzore koji će financirati izmještanje, izgradnju nastambe u Kuterevu, no kada će se to premještanje fizički i obaviti, za sada vam ne mogu decidirano reći. Nama je konačni cilj poboljšanje uvjeta života životinja, stoga ćemo ih privremeno izmjestiti dok ne stvorimo uvjete za njihov normalan život', objašnjava Velagić.


Dodaje kako je Grad Split kao osnivač odlučio u zoološki vrt u Splitu uvesti u EAZE, najveću europsku asocijaciju koja okuplja zoološke vrtove iz 30-ak zemalja. EAZE za svoj rad ima potporu Europskog parlamenta i Europske komisije. Kandidati za članstvo u ovoj asocijaciji imaju financijsku i edukativnu pomoć, ali i obavezu ispunjavanja standarda, poput većih i pogodnijih prostora za životinje. Također, preko EAZE-a se nabavljaju životinje i nijedan primjerak ne može stići u ZOO bez odobrenja i registracije u knjigama ovog udruženja.

Split, naime, želi revitalizirati svoj zoološki vrt, koji je posljednjih godina zbog niskog standarda smještaja životinja na lošem glasu.

'Intencija nam je sve životinje postupno premjestiti, za što treba stvoriti financijske uvjete, ali i nove adekvatne prostore koji bi bili spremni zbrinuti te životinje. Sadašnji smještajni prostori, nastambe za životinje, moram naglasiti, ne odstupaju od propisa, no mi smatramo da one zaslužuju bolje uvjete. Razmišljamo o nekoliko opcija: da revitaliziramo sadašnji prostor zoološkog vrta ili možda nađemo prostor za otvaranje novog, no postoji i treći opcija koja je zapravo kombinacija prve dvije, ali i uključuje proširenje djelatnosti zoološkog vrta. To su sve planovi, i o tome odluku mora donijeti osnivač, odnosno Grad Split. Ono što je za sada jasno jest to da je sadašnja vlast Grada Splita odlučila da ovakav zoološki vrt Gradu Splitu ne treba', kazao je doktor Davor Velagić.

Inače, ukupan životinjski fond u splitskom ZOO-u sastoji se od oko 50-ak vrsta.