PROJEKT STAR PETNAEST GODINA

Konačno kreće 'splitski Manhattan': Četiri nebodera, trgovine, uredi, garaže, pjacete, zeleni tepih… Što ide u urbanistički plan?

22.03.2023 u 17:19

Bionic
Reading

Gradsko vijeće Splita na svojoj sutrašnjoj sjednici pokrenut će izradu urbanističkog plana za područje između Puta Supavla i Puta Stinica, u sjevernom dijelu grada, što je prvi korak u realizaciji velikog kompleksa s četiri nebodera visine 62 metra, koji mediji kolokvijalno nazivaju 'splitski Manhattan'. Oni se planiraju još od 2009. godine, otkako je proveden urbanističko-arhitektonski natječaj na kojemu su pobijedili arhitekti Neno Kezić i Emil Šverko, no tek danas započinje se s izradom dokumentacije

Radi se o zapuštenoj, a iznimno atraktivnoj lokaciji: zapadno od nje je splitski škver, južno trgovački centar Joker, istočno nedavno izgrađen kompleks Westgate s najvišim neboderom u državi, a upravo ondje nalazi se početak planiranog (zasad ipak više sanjanog) mosta preko Kaštelanskog zaljeva. Ondje će, dakle, putnici zapravo imati prvi kontakt sa Splitom.

Prije desetak godina investiciju je trebala voditi tvrtka Privrednik, no ona je završila u stečaju pa je njenu imovinu otkupila tvrtka Manas - koja u Splitu već ima nekoliko hotelskih objekata. Od sugovornika iz te tvrtke, u kojoj službeno ne žele istupati u javnost jer procjenjuju da bi do početka stvarnih radova mogle proteći dvije do tri godine, tportal je dobio potvrdu da su zainteresirani za izgradnju na ovoj lokaciji.

Upravo ondje Manas trenutno rekonstruira manji hotel, koji se uklapa u planove za cijelu zonu, a u ovom trenutku tvrtka ima u vlasništvu oko 50 posto ukupne površine zemljišta. Dodatno, dio otpada na veliki i uglavnom nepotrebni kompleks HEP-a, pa se procjenjuje da bi se na toj relaciji relativno jednostavno mogao postići dogovor.

Dakako, tu je i nekoliko privatnih parcela s već izgrađenim objektima, mahom bespravnog karaktera, koje su nedavno legalizirane. Predloženi plan predviđa zadržavanje dijela njih, ali i mogućnost da se uklope u projekt. Također, predviđena je mogućnost fazne realizacije pa s te strane ne bi trebalo biti većih prepreka.

'Ovaj prostor u urbanističkom smislu trenutno je bezvrijedan, a opet relativno sačuvan za smislene projekte. No i ovdje se jasno može vidjeti koliko su pogubne posljedice masovne legalizacije bespravnih objekata na hrvatski urbanizam', rekao nam je jedan od arhitekata involviranih u Manasov projekt.

  • +2
Splitski Manhattan Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Split

Četiri nova nebodera grade se u zoni u kojoj su mogući i poslovni, i turistički, i stambeni sadržaji - pa se pretpostavlja da će planiranih 35,5 tisuća četvornih metara imati kombinaciju svega toga. Davno provedenim natječajem zamišljeni su trgovački i uredski prostori u njihovim nižim etažama dok bi na višima bili hoteli i stanovi. No sve to tek treba definirati urbanističkim planom.

Parter se planira urediti za intenzivnu pješačku i biciklističku komunikaciju s okolnim sadržajima, sa 'zelenim tepihom' i 'kružnim pjacetama (trgovima)', a ispod toga nalazila bi se garaža na dvije do tri podzemne etaže s oko 8000 mjesta.

Sami neboderi, predloženo je, bili bi 'monoliti' različitih dimenzija, odnosno širine, ali jednake visine. 'Umjesto retoričkih 'vrata u grad', oni imaju neutralnu plohu promjenjive pojavnosti, otvorenu prema neočekivanim i promjenjivim okolnostima', objasnili su svoj projekt arhitekti Šverko i Kezić.

Urbanistički plan za ovo područje, inače, jedan je od rijetkih koji se u Splitu izrađuje na ovaj način u proteklih petnaestak godina te će definirati cijelu jednu gradsku zonu - ili barem njen najveći dio.