KONTRA PRIMITIVIZMU

Splitski intelektualci idu na Pride: Na muci se poznaju junaci

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 19.03.2012 15:13
  • Objavljeno 19.03.2012 u 14:26
Split pride

Split pride

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Prošli tjedan organizatori Pridea u Splitu su pozvali javnost i građane da im daju podršku, ali i da im se pridruže u povorci koja će ići istom rutom kao i lani. Splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegovih dvoje zamjenika Jure Šundov i Anđelka Visković su u subotu izvijestili javnost da neće nazočiti ovogodišnjem Gay prideu u Splitu, koji je najavljen za 9. lipnja, i time već odaslali negativnu poruku. Nazvali smo nekoliko naših sugrađana i vijećnika te doznali njihov stav, koji u osnovi odudara od stava gradskih čelnika

Jedini vijećnik Gradskog vijeća Splita koji je prošle godine sudjelovao u povorci i svjedočio neslavnom dočeku na splitskoj Rivi je bio Goran Kovačević iz HNS-a. On ponovo, bez zadrške, daje punu podršku inicijativi. 'Naravno da ću opet doći,

pridružiti se povorci i pomoći njihovoj inicijativi, kao što sam i prošle godine. Na muci se poznaju junaci i ja sve pozivam u povorku', rekao nam je Kovačević.

Pitali smo i vijećnicu HDZ-a Sanju Bilač za stav o inicijativi i pozivu organizatora. 'Osobno dajem punu podršku slobodi izbora, ali isto tako tražim da se poštuje i moja sloboda. Neću se priključiti paradi, ali poštujem njihovo pravo da izražavaju svoje stavove. Pozivam sve građane na dostojanstveno i civilizacijsko ponašanje', rekla nam je Sanja Bilač.

Vijećnik Gradskog vijeća iz SDP-a Ivo Baldasar je jasno dao svoju podršku inicijativi. 'Apsolutno podržavam ovogodišnji pride, istu sam poruku poslao i lani, ali nažalost tada nisam bio u Splitu da se pridružim povorci. Ove godine, ako budem u gradu, sigurno ću biti u povorci', naglasio je Baldasar.

Sandra Mitrović Nikšić, članica predsjedništva Foruma žena SDP-a, prošle godine je bila učesnica povorke i proživjela te trenutke skupa s ostalim sudionicima, ali to je nije pokolebalo da najavi da će i ove godine opet biti u povorci. 'Naša podrška iz Foruma žena nije deklarativna, mi zaista vjerujemo u tu inicijativu i bit ćemo u povorci, to je pravi način da se pokaže vjera u borbu za ljudska prava', rekla je Sandra Mitrović Nikšić.

Legendarni splitski fotoreporter Feđa Klarić apsolutno pozdravlja inicijativu organizatora i najavljuje konkretne akcije foto-kluba Split, primjerice u svibnju, kada će se otvoriti izložba autora Ante Gašpara iz Potravlja kraj Sinja, a koja će biti duhovita refleksija prošlogodišnjeg Pridea. 'Ja sam apsolutno na strani svih manjina i ugroženih, to je na kraju krajeva i Smojina škola koji je uvijek bio na strani potlačenih', ističe Klarić.

Luka Barbić iz grupe TBF je odmah bez zadrške naglasio da će, ukoliko bude u Splitu, sasvim sigurno biti u povorci. 'Moja i naša podrška (TBF) u ovom slučaju je tako logična, naravno da bi se mogli i našalit i reći da sve to triba zabranit, ali, opet naglašavam, moja puna podrška i ne vjerujem da ste drugačiji odgovor i očekivali', jasan je bio Luka Barbić.

Andro Krstulović Opara, ravnatelj institucije Muzeji Ivana Meštrovića, rekao je da apsolutno podržava manjinske skupine u borbi za njihova ljudska prava. 'Moja sloboda ili sloboda moje obitelji je onolika kolika je sloboda najugroženijeg i nejnezaštićenijeg pripadnika naše zajednice. Stoga, puna podrška demokratskim načinima borbe za ljudska prava i organizatorima povorke', izjavio je Krstulović Opara.

Sociologinja Inga Tomić Koludrović naglašava da oko inicijative organizatora Pridea ona nema nikakve dileme. 'Bez obzira na sadržaj i tematiku, apsolutno treba podržati svaki oblik demokratske borbe manjinskih i ugroženih skupina u društvu, pa tako i ovu inicijativu. Svakako sam zainteresirana i dajem punu podršku', rekla je Tomić Koludrović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi