vjeko luetić

Splitski 'doktor za mito i korupciju' uhićen jer je - primio mito

06.07.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Inspektor u Službi za gospodarski kriminal splitske policije Vjeko Luetić, koji se u medijima predstavljao kao jedini 'doktor za mito i korupciju', uhićen je u četvrtak ujutro zbog sumnje da je - primio mito

Kako je objavila Slobodna Dalmacija, sumnja se da je primio građevinski kamen u vrijednosti od nekoliko tisuća eura, namijenjen oblaganju bazena u dvorištu svoje kuće u mjestu Župa Donja u Općini Zagvozd, te da je u zamjenu za to usporio ili zaustavio kriminalističku obradu nad odgovornim osobama tvrtke Ana kamen-projekt iz Kaštel Sućurca.

Po neslužbenim informacijama, akcija protiv Luetića planirala se i provodila već dulje vrijeme, a istražitelji PNUSKOK-a čekali su trenutak da kamen doista bude isporučen u dvorište njegove rodne kuće.

  • +5
Vjeko Luetić Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunović

Slučaj spada u red bizarnih jer je upravo ovaj policijski inspektor prije sedam godina dao opsežan intervju Slobodnoj Dalmaciji, u kojemu je objašnjavao kako je kreditom platio vlastito doškolovanje na Ekonomskom fakultetu u Splitu, na kojem je i doktorirao radom s nazivom 'Karakteristike poslovanja i njihov utjecaj na korupciju gospodarskih subjekata'.

'Sitna korupcija, kao što i naziv govori, odnosi se na relativno male iznose mita, odnosno u nju su uključene osobe koje su niže rangirane u rukovodnoj strukturi odlučivanja. U gospodarstvu je najčešće prisutna u vidu podmićivanja nižih službenika državne ili lokalne vlasti s ciljem ubrzanja ishođenja različitih dozvola, suglasnosti ili slično. Vrijednost mita u pravilu je mala, a kreće se u rasponu od sitnog poklona, kao što su cvijeće, parfemi, čokolada i slično, do novčanog iznosa od nekoliko tisuća kuna. Pojam sitne korupcije proizlazi iz činjenice da je vrijednost štete koja se čini zajednici mala, zatim zbog činjenice da je jednako tako mali iznos mita te da je broj osoba uključenih u provedbu takvog postupanja također mali', podsjetio je splitski dnevni list na njegove tadašnje izjave.

Odgovorna osoba u tvrtki Ana kamen-projekt jest Ivan Šipić, u lokalnim okvirima poznat kao vlasnik više drugih tvrtki koje se također bave eksploatacijom kamena. Po neslužbenim informacijama, on je također uhićen zbog davanja mita Luetiću.

Sama tvrtka u prethodnim godinama ima prihod od jednog do 1,5 milijuna eura godišnje i petnaestak zaposlenih. Njen suvlasnik i osnivač je tvrtka Abundo, kojoj je pak vlasnik bivši direktor u Brodotrogiru Mateo Tramontana, a prema sudskom registru, tijekom 2018. i 2019. godine u vlasništvo su ušle tvrtke Honghong Huayi Investment Co., limited iz Hong Konga i talijanska New Cis Marble Srl te državljani Kine Chan Wang i Kam Wan Ng.

Ovoj kaštelanskoj tvrtki lani se sudilo na Prekršajnom sudu u Trogiru jer je nastavila eksploatirati kamen iz kamenoloma, premda joj je istekla desetogodišnja koncesija za njega.

Bosanskohercegovački mediji lani su istraživali slučaj ilegalnog vađenja golemih količina kamena kod Livna te su ga povezali upravo s ovom tvrtkom 'u većinskom kineskom vlasništvu'. Naime objavili su da su kamen u Livnu ilegalno kopali kineski radnici te da su ga najprije izvezli u Hrvatsku, a posredstvom Ana kamen-projekta potom u Kinu.

Nije poznato je li upravo zbog jednog od ova dva slučaja Luetić istraživao kaštelansku tvrtku i danas završio iza rešetaka.

Priopćenje policije

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Split, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su rano jutros realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.
 
Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je više osoba, od kojih je jedan policijski službenik.
 
Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja PNUSKOK – Služba Split podnijet će kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.