VEZA S OTOCIMA

Split uvodi katamarane za jednodnevne izlete

14.07.2012 u 08:30

Bionic
Reading

Ono što Jadrolinija već godinama ne želi napraviti, sada će pokušati splitska brodarska tvrtka Linijska nacionalna plovidba (LNP) u suradnji s turističkom agencijom Split Tours

Turističke agencije i hoteli već godinama se žale na lošu pomorsku povezanost između srednjodalmatinskih otoka. Brzobrodski promet iz Splita nije prilagođen turistima za jednodnevne izlete na otoke i nije bilo moguće katamaranima u jednom danu otputovati na Hvar ili Vis i vratiti se u Split. Taj problem je motivirao turističku agenciju Split Tours d.d. i brodarsku tvrtku LNP da udruženim snagama organiziraju izlete katamaranom prema Braču, Hvaru i Visu u periodu od 23. srpnja do 24. kolovoza.

Planirano je da polasci iz Splita budu svaki dan u devet sati. Ponedjeljkom, srijedom i petkom katamaran Broč će ploviti na relaciji Split- Supetar- Hvar -Supetar- Split, a utorkom, četvrtkom i nedjeljom će ploviti na liniji Split-Hvar-Vis- Hvar- Split. Na taj način će se direktno povezati najveći dalmatinski otoci i turisti će iz Splita biti u mogućnosti da, primjerice, posjete Hvar ili Vis i vrate se u jednom danu.

Karte za izletničke transfere će se moći kupiti u agencijama Split Toursa na Rivi i u Trajektnoj luci te ispred katamarana Broč na vezu kod Lučke kapetanije prije polaska. Cijena izleta varira od 170 kuna do 520 kuna, ovisno o izboru destinacije.

Organizatori izražavaju nadu da će ovaj turistički pilot projekt zaživjeti i biti prepoznat od strane lokalnih i državnih tijela. U planu je da se ubuduće sufinanciraju troškovi, pa bi nova zanimljiva izletnička linija u sljedećim godinama mogla postati uobičajena i cijenom prihvatljiva ne samo turistima, nego i lokalnom stanovništvu. Ova inicijativa bi posebno bila dobrodošla na Hvaru i Visu, koji su i u sezoni loše povezani s kopnom.