TRAŽE SE I GUMENJACI

Split na nogama: Pomoć skupljaju branitelji, beskućnici i Torcida

19.05.2014 u 10:50

  • +21

Poplave u Slavoniji iz zraka

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Bionic
Reading

Splićani su započeli skupljati pomoć stradalima u poplavama u Slavoniji još u nedjelju, a od ponedjeljka ujutro akcija paralelno traje na čak šest mjesta. Još tijekom vikenda veterani Četvrte gardijske brigade i navijači Torcide ponudili su i pomoć u ljudstvu, no s terena su zamoljeni da pričekaju razvoj situacije do utorka. Ipak, prvi autobus navijača u Slavoniju kreće večeras. U međuvremenu su koncentrirani na prikupljanje hrane i higijenskih potrepština, ali i čamaca gumenjaka

Udruga 4. gardijske brigade pozvala je građane da u njeno sjedište u Ulici Ruđera Boškovića 25 dostave osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu svakodnevno od 8 do 20 sati. S njima, ali i Crvenim križem, koordiniran je Klub navijača Hajduka Torcida te u svojim prostorijama prikupljaju konzerviranu hranu, ulje, brašno i šećer.

Navijači pripremaju dodatne letke kojima će motivirati Splićane na pomoć, premda je odaziv već u jutarnjim satima ponedjeljka bio izniman.

Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa u svojim prostorima u Viškoj ulici 2 i Ruđera Boškovića 28 prikuplja dječju hranu, pelene i kozmetiku, konzerviranu hranu i suhomesnate proizvode s duljim rokom trajanja, hranu za šećerne bolesnike i vodu, kao i proizvode za higijenu te lijekove protiv bolova. Jednake akcije odvijaju se u organizaciji društava Crvenog križa u Kaštelima i Solinu.

Kanal za prikupljanje pomoći otvorili su i Hrvatsko planinarsko društvo Mosor u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, kojima se potrepštine mogu dostaviti u prostorije u Šibenskoj ulici 41, a danas od 9 do 14 sati akcija se odvija i na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Svoju akciju provodi i MoSt, udruga koja se inače brine o nekoliko desetaka splitskih beskućnika: već su prikupili značajne količine odjeće i obuće, a u iduća tri dana prikupljat će hranu i higijenske potrepštine da bi u četvrtak ujutro krenuli prema Slavoniji.