ODBILI SVE PONUDE

Split je odlučio uvesti štedljivu javnu rasvjetu. A onda je došlo do bizarnog preokreta

11.01.2024 u 12:17

Bionic
Reading

Posao modernizacije sustava splitske javne rasvjete, odnosno nabavke 15 tisuća rasvjetnih tijela s LED tehnologijom, čija je vrijednost bila procijenjena na šest milijuna eura, propao je zbog bizarnog razloga: tri od četiri prijavljene tvrtke ponudile su žarulje koje ne udovoljavaju uvjetima raspisanog javnog natječaja, a za četvrtu - koja je zadovoljila formalne kriterije - ista je činjenica utvrđena analizom nezavisnog laboratorija

Drugim riječima, tri tvrtke ponudile su dostaviti žarulje koje su imale jaču snagu od propisane, a četvrta je barem dobro ispunila uvjete natječaja - no ispostavilo se da su njene žarulje manje snage i efikasnosti nego što je deklarirano.

Splitska gradska tvrtka Parkovi i nasadi, kojoj je odnedavno povjereno održavanje javne rasvjete, raspisala je natječaj još u svibnju prošle godine, a zaključen je upravo jučer odlukom o njegovu poništenju. Novi bi trebao biti raspisan u roku od 90 dana.

U mandatu prethodne gradske vlasti bilo je planirano da se kompletna javna rasvjeta u gradu modernizira preko uhodanog sustava energetske obnove, odnosno dodjele posla privatnoj tvrtki, a ona bi se u idućih 14 godina naplatila od ostvarene uštede energije - no ona se mjeri isključivo na temelju projekta, dakle teoretski, a ne i na temelju stvarno ostvarene uštede potrošnje energije.

Javna rasvjeta na splitskoj Rivi Izvor: Pixsell

Tportal je pisao o slučaju kompleksa splitskih bazena, kojemu su se nakon energetske obnove računi za energente uvećali umjesto umanjili, a svejedno moraju privatnoj tvrtki plaćati i planirane uštede.

U splitskoj gradskoj upravi stoga su se odlučili na drugačiji model: natječajem bi nabavili rasvjetna tijela, a njih bi trebala postavljati i održavati gradska tvrtka Parkovi i nasadi. Ušteda je vidljiva već na prvi pogled jer bi umjesto planiranih šest milijuna eura (pet milijuna plus PDV) potrošili tek oko tri milijuna eura, koliko otprilike iznose ponude sve četiri tvrtke koje su se prijavile na javni natječaj.

Problem je, međutim, u tomu što njihove ponude ne zadovoljavaju kriterije.

Kako su se u ranijim pokušajima modernizacije splitske rasvjete pojavljivale sumnje u pogodovanje određenim tvrtkama i dobavljačima, raspisani natječaj vođen je maksimalno transparentno.

  • +3
Peristil noću Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Prethodno smo kontaktirali s pet velikih tvrtki, konkurentima na tržištu, te im dostavili troškovnik sa svim stavkama i postavili upit mogu li sudjelovati u nadmetanju. Sve su odgovorile potvrdno. Potom smo odgovorili na sve upite postavljene tijekom javnog savjetovanja, a na koncu propisali da zadržavamo pravo provjeriti u akreditiranom laboratoriju udovoljavaju li ponuđene lampe traženim karakteristikama', objašnjava za tportal direktor Parkova i nasada Siniša Gašparević.

Na natječaj su pristigle četiri ponude i već u startu tri su odbačene: žarulje koje su ponudile dostaviti tvrtke Lipapromet, Pametna energija i Proditus bile su veće snage nego što je traženo. Neke za pet do šest watta, a neke samo za pola watta. No, tvrdi se, forma nije zadovoljena.

'Žarulje četvrtog ponuđača, tvrtke Veritas ESCO, upućene su na analizu u akreditirani laboratorij, i to u Italiji, kako bismo izbjegli bilo kakve sumnje u povezanost s hrvatskim tvrtkama. Obavljenom analizom utvrđeno je da od dostavljena 23 uzorka njih 16 nema deklarirane tehničke karakteristike', objašnjava Gašparević zašto je i ova ponuda odbijena.

  • +2
Javna rasvjeta na splitskoj Rivi Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Koliko je poznato, ovo je prvi put da se u projektima energetske obnove ili modernizacije javne rasvjete prethodno obavljaju analize u akreditiranim laboratorijima kako bi se unaprijed provjerilo odgovaraju li ponuđeni materijali traženim karakteristikama i može li se doista očekivati planirane uštede. Dosad je velik broj gradova i općina objavio da je modernizirao svoje sustave, odnosno potpuno prešao na LED tehnologiju u javnoj rasvjeti, no rijetko da je netko objavio kolike je uštede doista postigao.

Upravo tvrtka Veritas ESCO modernizirala je javnu rasvjetu u nizu hrvatskih gradova, od Varaždina i Novog Marofa, preko Otočca i Cresa, do Knina i Dubrovnika, pa i u dijelu Splita pod ingerencijom Lučke uprave. Na ovim projektima, objavljeno je, ušteda energije iznosi od 55 do čak 86 posto.

Kontaktirali smo sa suvlasnikom i direktorom ove tvrtke Zlatkom Rubićem, koji je upravo dobio vijest o poništenju natječaja za modernizaciju splitske javne rasvjete i nije bio spreman javno istupati. Svoj stav će, kazao nam je, iznijeti nakon što se pripremi za to, za dva do tri dana.