RUPA U PRORAČUNU

Split će tužiti Vladu zbog 74 mil. kuna manjka

jure šundov željko kerum

jure šundov željko kerum

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić Tportal

Ustavna tužba kojom je Udruga gradova zaprijetila Vladi zbog porezne reforme još prije dva mjeseca bit će podnesena do kraja srpnja, potvrdio je Dario Runtić, savjetnik u uredu Udruge gradova

Slobodna Dalmacija saznaje i da će Udruga, kako bi se doskočilo sporosti pravosuđa i mogućnosti da se cijeli proces oduži na neodređeno vrijeme, inicirati i pojedinačne ustavne tužbe gradova, najvjerojatnije u rujnu.

Naime, kad postupak procjene ustavnosti zatraže gradska vijeća, Ustavni je sud dužan očitovati se u roku od najviše trideset dana.

Udrugu gradova razljutila je izmjena stopa poreza na dohodak, kojom će, drže u udruzi, lokalne vlasti imati smanjenje prihoda od 764 milijuna kuna, pri čemu gradovi ostaju bez 573 milijuna, županije bez 111, a općine bez 80 milijuna kuna.

Posebno ih ljuti što porezno rasterećenje građana ovom reformom zapravo ide na teret lokalne samouprave, a ne i državnoga proračuna.

Proračun Splita, kazao je dogradonačelnik Jure Šundov, ostaje bez 74 milijuna kuna, a to će biti teško nadoknaditi i da nema krize.

U svakom slučaju, bit će to i svojevrstan test lojalnosti, s jedne strane matičnoj stranci, a s druge biračima čije interese predstavljaju, za sve one gradonačelnike gradova koji u džepu imaju člansku iskaznicu vladajuće stranke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi