UOČI IZBORA U NJEMAČKOJ

SPD se zbog zbog Rusa distancira od Schroedera

16.08.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i njezin predsjednik i kancelarski kandidat Martin Schulz distancirali su se od bivšeg socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera zbog njegovih prisnih veza s ruskom naftnom industrijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

'Za mene je stvar potpuno jasna: nakon što budem obnašao dužnost njemačkog kancelara neću prihvaćati ponude u privatnom gospodarstvu', poručio je Schulz u utorak kasno navečer preko Facebooka.

On se time jasno distancirao od svog prethodnika na mjestu predsjednika SPD-a Gerharda Schroedera koji je nakon gubitka na izborima 2005. preuzeo nekoliko istaknutih pozicija u ruskoj naftnoj industriji.

Trenutno Schroeder obnaša funkciju predsjednika dioničarskog odbora baltičkog naftovoda Nord Stream koji se nalazi u većinskom vlasništvu ruske naftne kompanije Gazprom.

Aktualna reakcija SPD-a odnosi se na pisanje medija po kojima bi Schroeder krajem rujna trebao biti izabran u nadzorni odbor ruske naftne kompanije Rosneft što bi mu, kako piše dnevnik Bild, donijelo godišnju plaću od oko 50 milijuna eura.

Poziciju 'neovisnog direktora' Schroederu je, kako nadalje piše Bild, pribavio direktor Rosnefta Igor Sečin, bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rosneft je jedna od kompanjia koja se nalazi na udaru sankcija Europske unije zbog ruske aneksije Krima.

Schroeder je u jednom intervjuu napise Bilda o visini plaće u Rostneftu nazvao 'apsurdnima' ali nije demantirao napise o svom ulasku u strukture ove kompanije. On je međutim kritizirao izvještavanje o ovoj temi usred predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Njemačkoj krajem rujna.

'Imam osjećaj da se tu ne radi toliko o mojim poslovnim aktivnostima koliko o predizbornoj kampanji. Očito se tu želi pomoći gospođi Merkel', rekao je Schroeder u intervjuu za medijsku grupu RND (Urednička mreža Njemačke).

Komentari u njemačkim medijima zaključuju kako je u završnoj fazi predizborne kampanje bliskost Schroedera s ruskim političkim vodstvom postala preopasna za SPD. Schroeder je poznat po svojim bliskim vezama s Putinom kojeg je jednom prilikom opisao kao 'besprijekornog demokrata'.  

Još prije nekoliko tjedana Schroeder je oduševio sudionike stranačkog kongresa SPD-a kada je ukazao na to da Martin Schulz još uvijek, usprkos velikoj prednosti demokršćana, može pobijediti Angelu Merkel. Schroeder je na izborima 2005. usprkos velikoj prednosti Unije CDU/CSU nekoliko tjedana uoči izbora, uspio smanjiti prednost.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja demokršćanska Unija CDU/CSU s kandidatkinjom Merkel još uvijek uživa prednost od 12 do 16 posto ispred SPD-a.