NAPETO KOD GOSPIĆA

Spašavatelji HGSS-a više od dva sata čekali helikopter za izvlačenje teško ozlijeđene planinarke

28.05.2018 u 11:59

Bionic
Reading

HGSS Stanica Gospić tijekom vikenda zadobila je poziv za pomoć članova planinarskog društva Dalekovod iz Zagreba, kada je jedna od članica grupe pala sa stijene visine oko četiri metara

Obavijest HGSS-a prenosimo u cijelosti.

Preko Županijskog centra 112, HGSS Stanica Gospić zaprima poziv za pomoć, 26. svibnja 2018. u 15.40 sati. Poziv je upućen od planinara PD Dalekovod iz Zagreba, nakon što se dogodila nesreća, kada je jedna članica grupe pala sa stijene cca četiri m visine i zadobila ozljede glave, te krvarenje iz nosa.

Nesreća se dogodila nedaleko Velikog Alana na sjevernom Velebitu. Dojavitelj je opisao stanje unesrećene vrlo ozbiljnim, a unesrećena se žalila da ne vidi na lijevo oko, te da ima jake bolove u vratu. S obzirom na okolnosti nastanka nesreće, simptome i opće stanje unesrećene procijenjeno je da situacija zahtjeva najviši stupanj hitnosti kako bi se čim prije pružila medicinska pomoć.

Odmah po dojavi pokreće se akcija spašavanja. S obzirom na hitnost i udaljenost (60-ak km od Gospića) te dodatnih 40-ak minuta hoda do unesrećene, istovremeno se upućuje i poziv za helikopter, dok u akciju spašavanja zemaljskim putem kreće 14 spašavatelja.

U 17.20 spašavatelji dolaze do unesrećene koja je bila u vrlo lošem stanju i nekontaktibilna. Nakon zbrinjavanja, premještena je na obližnju livadu kako bi se helikopter mogao spustiti i transportirati je do bolnice. U 19.00 sati helikopter sa timom letača spašavatelja dolazi na lokaciju, preuzimaju unesrećenu i nastavljaju transport prema zračnoj luci Zemunik gdje je unesrećena predana timu Hitne medicinske pomoći, te zbrinuta u Općoj bolnici Zadar.

Bila je ovo još jedna vrlo zahtjevna akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo 20 spašavatelja, osim članova Stanice Gospić sudjelovali su i spašavatelji iz Stanice Novska, Split i Rijeka.

Ono što u ovoj akciji ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina ne možemo ocijeniti zadovoljavajućim je dostupnost helikoptera. Nadamo se da to 'izgubljeno' vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom 'čekanje' bude prekasno.

  • +7
Najzanimljivije akcije HGSS-a Izvor: HGSS / Autor: HGSS