Pedro Sanchez

[FOTO] Drugi put u 16 mjeseci u Zagrebu: Španjolski premijer Plenkoviću predstavio prioritete Madrida za predsjedanje EU-om

16.02.2023 u 20:45

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez u srijedu je u Zagrebu premijeru Andreju Plenkoviću predstavio prioritete Madrida za nadolazeće predsjedanje Europskom unijom, ponajprije jačanje europskih savezništava diljem svijeta, uređenje migracija i ekonomsku kompetitivnost kontinenta

Socijalistički premijer namjerava posjetiti 15 država od 26 drugih članica Europske unije, a turneju je počeo posjetom Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji, uoči preuzimanja šestomjesečnog predsjedanja EU-om 1. srpnja, nakon Švedske.

Sanchezu je ovo drugi posjet Zagrebu u 16 mjeseci, a u međuvremenu u Hrvatskoj je boravio španjolski kraljevski par.

Plenković je na zajedničkoj konferenciji za medije, na kojem nisu bila predviđena pitanja novinara, rekao da su sastanak iskoristili „dominantno za zajedničke europske teme” - o daljnjoj pomoći Ukrajini, ekonomskoj situaciji na europskoj razini, migracijama.

Razgovarali su i o tome kako će se Europska unija postaviti prema "pojedinim zakonima koje su donijele" neke zemlje, primjerice Sjedinjene Države.

EU strahuje od 'bijega' svojih tvrtki u SAD koji Zakonom o smanjenju inflacije (IRA) predviđa subvencije i porezne olakšice za američke proizvođače obnovljive energije i čistih tehnologija i kao odgovor na to Europska komisija predložila je strategiju državnih potpora za ulaganja u zelene energije.

Sanchez i Plenković razgovarali su i o mjerama za osiguranje vanjskih granica EU-a, ali i potporama državama koje su izvor migracijskih valova.

Plenković je sa španjolskim kolegom razgovarao o situaciji u hrvatskom okruženju, kazavši da je to područje koje Sanchez „itekako dobro poznaje”, osobito Bosnu i Hercegovinu, jer je prije dvadesetak godina radio na tom području.

Sanchez je najavio da će Madrid tijekom svog predsjedanja zagovarati razvoj europske električne mreže.

Španjolska želi uspostaviti europske fondove koji će omogućiti jačanje energetskog tržišta, najavio je. Tijekom svog predsjedanja Španjolska želi jačati otpornost i kompetitivnost europskog gospodarstva u vremenu dvostruke tranzicije – energetske i digitalne, dodao je socijalist.

  • +20
Andrej Plenković sastao se sa španjolskim premijerom Pedrom Sanchezom Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Europa mora usvojiti određene politike prema drugim državama poput SAD-a, ali i jačati veze sa zemljama Latinske Amerike i južnog Mediterana, smatra Sanchez. 

„Razgovarali smo o potrebi da Europa pronađe nove saveznike”, istaknuo je.

U tu svrhu najavio je  sastanke na visokoj razini europskih s latinoameričkim te sjevernoafričkim čelnicima.  

„Želimo napraviti odlučan korak tijekom španjolskog predsjedanja EU-om”, poručio je Sanchez.

Izdvojio je trgovinsku razmjenu s MERCOSUR-om, savezom južnoameričkih država. Europska unija je u lipnju 2019. dogovorila uspostavu prostora slobodne trgovine s MERCOSUR-om koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj, Venezuela i Urugvaj, no unutar same EU postoji otpor nekih članica finaliziranju tog sporazuma.

Sanchez i Plenković nakon konferencije za medije održat će radnu večeru, a španjolski premijer u petak putuje u Ljubljanu.