ove mjere

Španjolska uvodi ograničavanje kretanja stanovništva

13.03.2020 u 20:59

Bionic
Reading

Španjolska je u petak pozvala svoje stanovnike da ne putuju u inozemstvo, a ta zemlja u kojoj je uvedeno izvanredno stanje u subotu će uvesti nove mjere koje bi mogle uključivati i ograničenje kretanja stanovnika

Španolska je proglasila izvanredno stanje nakon što su 4.374 osobe oboljele od koronavirusa, čime veći broj oboljelih u Europi ima samo Italija.

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je pak u petak svoje stanovnike da ne putuju u inozemstvo. "Zbog povećanog broja otkazivanja letova i zbog situacije povezane s koronavirusom u Španjolskoj, savjetuje se španjolskim putnicima da promijene svoje planove o putovanju“.

Španjolski premijer Pedro Sánchez proglasio je izvanredno stanje pa će u subotu uvesti nove mjere u borbi protiv širenja koronavirusa koje bi mogle uključivati ograničenje kretanja stanovništva.

"Sutra ćemo donijeti nove mjere kako bi se mobilizirali svi resursi u zaštiti stanovnika od virusa. Vojni, gospodarski, financijski i drugi resursi bit će koordinirani. Izvanredno stanje trajat će petnaest dana“, rekao je Sánchez na izvanrednoj konferenciji u Madridu koja je kasnila i na kojoj novinarima nije bilo dopušteno postavljanje pitanja.

U Španjolskoj su umrle 123 osobe od ukupno 4.374 oboljele.

„Nije isključeno da će Španjolska idući tjedan imati 10.000 zaraženih. Čekaju nas teški tjedni. Ovo je tek prva faza u borbi s kojom se suočava svijet“, rekao je Sánchez.

Od subote će u Madridu biti zatvoreni svi kafići, restorani i diskoteke nakon što su već od ranije zatvorene škole, vrtići, fakulteti, muzeji, kazališta i stadioni. U drugim dijelovima zemlje također su pooštrene mjere.

Javna televizija TVE u svom informativnom programu pozvala je stanovnike da ostanu doma. Na ulicama je manje ljudi, a u petak je u Madridu broj putnika podzemnom željeznicom pao za više od 50 posto u odnosu na isti dan prošle godine.

U petak je više od 60 država uvelo neki oblik restrikcija za putnike koji dolaze iz Španjolske, među ostalima i Hrvatska u kojoj dobivaju rješenje o obvezi samoizolacije u trajanju od 14 dana.