novi zakon

Španjolska oduzima titule koje je dao Francisco Franco

21.10.2022 u 13:25

Bionic
Reading

Španjolska je u petak novim zakonom poništila 33 aristokratske titule koje su diktator Francisco Franco i njegovi nasljednici dali odanim zapovjednicima i članovima obitelji

Mjera „Demokratsko sjećanje“ stupila je na snagu u petak i poništila titule dvoje Francovih unuka, kao i potomaka nekoliko njegovih generala, ministara i drugih visokih dužnosnika.

Franco je vladao Španjolskom od 1939. do 1975. nakon vojnog puča i trogodišnjeg građanskog rata koji je odnio 500 tisuća života.

Zakon koji je nedavno prošao i kroz gornji dom parlamenta izjednačava „glorifikaciju počinitelja zločina protiv čovječnosti“ s poniženjem žrtava Francovog režima te poništava titule koje slave diktaturu i građanski rat.

Iako je većinu titula dao sam Franco kao nagradu za odanost, petero ljudi na koje zakon utječe dobili su počasti od nasljednika diktatora, bivšeg kralja Juana Carlosa I., u prvom mjesecu njegove vladavine.

Francisco Franco Martinez-Bordiu, najstariji diktatorov unuk koji je od njegove udovice naslijedio imanje Meiras, u razgovoru za novine El Independiente u srpnju je oduzimanje titule opisao kao „besmislicu bez ikakvog praktičnog utjecaja“.

Njegova sestra Carmen Martinez-Bordiu ostat će bez titule vojvotkinje koju joj je Juan Carlos dao nedugo nakon smrti djeda 1975. godine.

Mjera utječe i na obitelj osnivača fašističke stranke Falange Jose Antonia Prima de Rivere te potomke generala Gonzala Queipoa de Llana i Juana Yaguea koji su naredili masakre civila u Sevilji i Badajozu.

Četrnaest godina nakon što je Španjolska uvela prvi zakon o povijesnom sjećanju, nova mjera koju je izglasala socijalistička vlada želi ispraviti njegove nedostatke i zahvatiti veći opseg žrtava i zločina povezanih s Francom.

Novim zakonom predviđa se i potraga i ekshumacija žrtava u više od 3 tisuće dokumentiranih masovnih grobnica.