situacija se stabilizirala

Španjolska nastavila s popuštanjem, otvorene male trgovine i frizerski saloni

04.05.2020 u 13:47

Bionic
Reading

U Španjolskoj su u ponedjeljak otvoreni frizerski saloni i male trgovine, ali klijenti se unaprijed moraju naručivati, što je posljednja vladina mjera nakon što se zaraza koronavirusom stabilizirala.

U ponedjeljak se inficiralo 0,25 posto više stanovnika nego dan ranije pa je u zemlji 218.000 oboljelih, najviše u Europi. Posljednjih tjedan dana dnevna stopa novooboljelih kreće se oko 1 posto.

Vlada je zato odlučila olabaviti mjere uvedene 14. ožujka, kada je proglasila izvanredno stanje. Od subote 47 milijuna stanovnika smije izlaziti na sat vremena kako bi se individualno bavili sportom ili šetali, pa su na ulicama tisuće stanovnika.

U ponedjeljak ujutro su vrata otvorili frizerski saloni u koje su ušli prvi klijenti nakon 50 dana. Moraju se unaprijed naručivati kako u salonu ne bi bilo više osoba. Isto pravilo vrijedi za male trgovine s površinom od 400 metara četvornih, koje su dosad bile zatvorene.

Paralelno su na poslove nastavili ići radnici u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina te zaposleni u građevinarstvu i industriji. Od ranije su otvorene trgovine s hranom, ljekarne, kiosci, banke i benzinske postaje. Restorani smiju pripremati hranu, a kupci ju nositi doma. Dosad je bila dopuštena jedino dostava direktno u domove.

Od ponedjeljka je obavezno nošenje zaštitnih maski u javnom prijevozu, pa ih na ulaze u podzemnu željeznicu dijele policajci i volonteri. Gradski autobusi i dalje voze gotovo prazni, s jednim ili dvoje putnika u Madridu.

Premijer ipak najavljuje produljenje izvanrednog stanja

Socijalistički premijer Pedro Sánchez rekao je kako će u srijedu zatražiti od parlamenta dopuštenje za novo produljenje izvanrednog stanja do 25. svibnja. Vođa konzervativne oporbe Pablo Casado odgovorio je preko radijske postaje Onda Cero da to nema smisla nakon što premijer dopustio labavljenje mjera.

Na ulicama se stanovnici pitaju je li koronavirus doista stavljen pod kontrolu ili će ovo popuštanje dovesti do njegovog novog izbijanja.

„Podaci su dobri, no potrebno je biti oprezan nakon ovog produženog vikenda (u petak je bio Praznik rada). Svatko od nas je odgovoran za svoje ponašanje. I dalje postoji rizik od ponovnog izbijanja virusa“, rekao je šef liječničke službe Fernando Simón na konferenciji za medije.

U ponedjeljak su preminule 164 osobe, baš kao i dan ranije, pa je ukupni broj žrtava dosegnuo 25.430. Više mrtvih imaju samo SAD, Italija i Velika Britanija.