BAUK O AGENCIJAMA

'Spajanjem dviju ustanova uštedjeli smo 30 posto na plaćama'

27.03.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon što je jučer rekao da bi SDP trebao raspravljati o slučaju Sabo, ministar uprave i član SDP-ovog Predsjedništva Arsen Bauk danas je dao do znanja kako bi u SDP-u trebali razgovarati o svim temama koje ih muče

'Rekao sam da je to dobra prilika za raspravu u stranci. Bit će prilike na redovitim sjednicama stranke da analiziramo što se događa i u tom smislu nisam rekao ništa revolucionarno. Normalno je da se raspravi o situaciji koja se dogodila nakon objave istraživanja (op.a. Crobarometar), bez ikakve panike, bez nekakvih posebnih mjera opreza, tako da uvjerimo glasače koji su nas podržavali, a sada su neodlučni ili podržavaju neke nama svjetonazorski i politički bliske opcije, da ih uvjerimo zašto da glasaju za SDP', kazao je Bauk novinarima prije sjednice Vlade.

Upitan je li se čuo s kolegama vezano uz takav jedan 'stranački razgovor', Bauk je rekao da nije, dodavši da 'razgovore s kolegama ne namjerava prepričavati pred novinarima'.

Osvrnuo se Bauk i na analizu Instituta za javne financije o državnim agencijama. Naime stručnjaci iz Instituta konstatirali su da u Hrvatskoj postoje 44 državne agencije te zatražili da one svake godine javno objave što rade, čime se bave i koji su im ciljevi.

'I mi smo u okviru našeg djelokruga proveli tu analizu. Od dvije ustanove koje smo spojili u jednu imamo uštedu na plaćama oko 30 posto jer se radi o relativno malom broju službenika. Sva ministarstva su dobila zadaću da u okviru svog djelokruga analiziraju jesu li sve agencije potrebne i predlože određene racionalizacije ako pronađu mogućnost. Pri čemu se u ovoj analizi koju sam vidio ne može sve svrstati pod agencije; tu je Fina koja nije klasična agencija i još neke druge institucije, ali na tome intenzivno radimo', kazao je Bauk.

Novinari su ga upitali i nije li sramotno da se ukidaju novci za mjere aktivnog zapošljavanja, no Bauk je rekao da je to pitanje za nekog drugog, poput resornog ministra.

'Vlada je predložila rebalans proračuna temeljem smjernica Europske komisije, otišao je u Sabor i rebalans je donesen', rekao je kratko Bauk.

323543,323616,323426,261606