Sonar - međunarodni festival koji voli i staro i mlado!

Sonar - međunarodni festival koji voli i staro i mlado!

19.06.2012 u 12:33

Bionic
Reading

Međunarodni festival napredne glazbe i multimedijalne umjetnosti u Barceloni, Sonar, ove je godine s gotovo stotinu tisuća posjetitelja i više od 120 nastupa na osam scenarija po noći i po danu potukao sve dosadašnje rekorde

A što je najvažnije, za ekonomski oslabljen pirinejski poluotok inkasirao je više od 53 milijuna eura u najbogatiju španjolsku kasu, onu katalonsku, naravno.

Znaju organizatori da na mladima glazba ostaje, tako da su za zagrijavanje tradicionalno upriličili SonarKids na Costa Bravi koji potiče kreativno ponašanje djece i roditelja kroz kulturni, rekreacijski i obrazovni program. Umjesto da djecu ostavljaju baka-servisu ili babysitterima roditelji ih izvode van, u prirodu i s njima se igraju, plešu, crtaju, gledaju izložbe, putuju i, jednom riječju, uživaju.

Sonar je sada već festivalski div kojem će još malo kugla zemaljska biti mala. Naime, osim u Barceloni, Sonar se organizira u Brazilu, Japanu i Južnoj Africi.

Tisuće novinara i deseci tisuća posjetitelja iz svih dijelova svijeta napunili su 90 posto hotelskog i 100 posto privatnog smještaja u Barceloni. Tražio se krevet više iako se malo spavalo, jer je proteklog vikenda u Barceloni tulum trajao 72 sata bez prestanka. Organizatori su čak uspjeli mobilizirati i jednu od najvećih turističkih atrakcija, tržnicu La Boqueriju koja je na nekoliko sati postala plesna arena.

Genijalan SonarCar stage s peglicama


Sadržaja je bilo toliko da prosječno ljudsko biće ne može sve upratiti. Od zanimljivih izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti MACBA kao što je ona Ronalda Olbertera preko SonarKina u kojem se između ostalih prikazivao dokumentarac o Chemical Brothersima sve do dnevnog i noćnog Sonara koji su se održavali na dva potpuno različita mjesta. Da ne spominjem još nekoliko off festivala koji su se odvijali kao pandan Sonaru od kojih izdvajam izvrstan Innervisions party OFF Sonar koji sam pohodila jednu noć.

No vratimo se Sonaru. Glazbeni je program bio toliko šarolik da je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Festival su otvorili klasici pop elektronike New Order, zatim su uslijedili njihovi pomlaci Metronomy, Hot Chip i Friendly Fires, pa suvremeni klasici kao što su The Roots, zatim eksperimentalni Supersilent u pratnji legendarnog John Paul Jonesa, basista Led Zeppelina

Jedinstveni zvuk upriličili su Amon Tobin i Nicolas Jaar, a publiku su rasplesali Die Antwoord, Daedelus James Murphy, Fatboy Slim, Laurent Garnier, Nina Kravitz i mnooooogi drugi.
Jedna od najvećih atrakcija festivala bila je Lana del Rey. I iako su svi nakon nastupa na Saturday Night Live Showu očekivali još jedan live debakl, Lana je svoj prvi festivalski nastup odradila korektno.

Za sam kraj donosim vam malo festivalskog streetstylea koji je, za razliku od onog s Primavera Sounda, bio prilično casual kako i priliči tulumu koji traje od jutra do sutra.

Sljedeće je godine 20. jubilarno izdanje Sonara. Nabavite si kasicu prasicu, jer vjerujem da nam organizatori pripremaju nezapamćenu žurku.

Pogledajte neke od nastupa na Youtube kanalu Sonara