MNOGO KUĆA STRAVE U HRVATSKOJ

Šokantno je koliko djece zlostavljaju roditelji!

10.01.2013 u 15:51

Bionic
Reading

Iako je nalaz inspekcije Ministarstva socijalne politike i mladih o strašnom slučaju zanemarivanja djece u Slavonskom Brodu, gradu u kojem se dogodio evidentan propust tamošnjeg Centra za socijalnu skrb, trebao biti gotov u četvrtak, resorna ministrica rekla je kako su na vidjelo izašle neke nove činjenice i kako je inspekcija tražila još jedan dan. Prema podacima koje smo dobili od tog ministarstva, vidljivo je da je u Hrvatskoj godišnje na desetke tisuće djece na neki način zlostavljano

Na tisuće djece zlostavljano u 2011.

U 2011. godini centri su 153 djece povjerili na čuvanje ili odgoj drugojosobi bez pristanka roditelja, a sudovi su 105 djece oduzeliroditeljima. Dobiveno je 4.890 obavijesti o kršenju djetetovih prava;izrečena su 6.463 upozorenja roditeljima na pogreške i propuste u skrbii odgoju djeteta; provedeno je 4.485 nadzora nad roditeljskom skrbi centra za socijalnu skrb koje je izvršavalo 2.429 voditelja mjerenadzora; bilo je 2.379 prijavljenih slučajeva zlostavljanja djece te2.673 prijavljenih slučajeva zlostavljanja djece, od čega su njih 133prijavili građani; bilo je 9.746 obavijesti policije ointervenciji u obitelji te ukupno 13.647 evidentiranih slučajevanasilja u obitelji, od čega je njih 1.444 evidentirano samo prema djeci,a njih 3.929 prema djeci i odraslim članovima obitelji.

Slavonskobrodski slučaj jedan je od rijetkih, možda zbog težine, koji je dospio u javnost. Takvih je slučajeva u 2011. godini bilo 2.858. Riječ je o prijavljenim slučajevima grubog zanemarivanja roditeljskih dužnosti i prava, od čega su njih 312 prijavili građani.

Uz to je 2.825 prijavljenih slučajeva zlorabe roditeljskih dužnosti, od kojih su samo 176 prijavili građani, što ukazuje na potrebu podizanja razine javne svijesti na taj problem, kažu nam u Ministarstvu.

Svatko je dužan prijaviti kršenje djetetovih prava

Naime, prema Obiteljskom zakonu, svatko je dužan obavijestiti Centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, posebice o svim oblicima tjelesnog ili duševnog nasilja, spolne zloporabe, zanemarivanja ili nehajnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta.

Koja je uloga centara za socijalnu skrb?

Centar za socijalnu skrb dužan je pak ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava. Je li u najnovijem primjeru Centar napravio propust s obzirom da je troje djece: tromjesečna beba - koja je preminula, kako je policija izvijestila, prirodnom smrću krajem prosinca - 2,5-godišnja djevojčica i četverogodišnji dječak živjelo u neljudskim uvjetima, o čemu su imali ranija saznanja i čak fotografije kao dokaz?

A koja je dužnost centara u ovakvim situacijama, zorno su nam pojasnili u Ministarstvu. Dakle, dužni su upozoriti roditelje na pogreške i propuste u skrbi i odgoju djeteta i pomoći im da te pogreške i propuste uklone, a mogu ih uputiti u savjetovalište ili školu za roditelje.

Određuju nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi kad su pogreške i propusti u skrbi o djetetu viševrsni ili učestali ili kad je roditeljima potrebna posebna pomoć u odgoju djeteta. Ako su propusti veliki, dijete se povjerava na čuvanje i odgoj drugoj osobi, ustanovi ili drugoj pravnoj osob

Opačić o inspekciji

i koja obavlja djelatnost socijalne skrbi.

Primjer iz Slavonskog Broda u nekoliko elemenata odgovara definiciji zanemarivanja djeteta. Smatra se da roditelj u većoj mjeri zanemaruje podizanje, odgoj i obrazovanje djeteta, primjerice, ako ne skrbi dovoljno o prehrani, higijeni, odijevanju, medicinskoj pomoći, redovitom pohađanju škole, ne sprečava dijete u štetnom druženju, zabranjenim noćnim izlascima, skitnji, prosjačenju ili krađi.

Propusti zbog nekoordinacije, umora, nemara...

Djelatnici centara za socijalnu skrb, iako njihovi propusti mogu biti od životne važnosti za djecu, rijetko kada podliježu ikakvoj vrsti sankcija, no neslužbeno doznajemo kako bi protiv odgovornih u Slavonskom Brodu mogla biti podignuta kaznena prijava, kao što je bila podignuta protiv djelatnika centara za socijalnu skrb u Zadru i Gračacu. Tamo je majka podvodila svoje maloljetne kćeri, obitelj je bila pod nadzorom, a djelatnici su imali određena saznanja o onome što se u 'kući strave', kako je u medijima prozvana, događalo.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da do propusta dolazi zbog nedostatka koordinacije i organizacije, što pokazuje i ovaj najnoviji primjer. Naime, djelatnici slavonskobrodskog Centra rekli su da nijedan od njih nije samostalno vodio slučaj te obitelji. Tvrde da imaju i nedovoljan broj radnika, da je obiteljska problematika sva složenija, da je riječ o zasićenosti, umoru, neznanju i nemaru.

Problema su očito svjesni, no pitanje je hoće li sve navedeno biti ispravljeno kako umor, nemar i sve nabrojano ne bi ponovno doveli do slične tragedije.

U Ministarstvu nas ipak tješe time da su 'ovakvi slučajevi kao u Slavonskom Brodu iznimka, a ne pravilo, i da većina socijalnih radnika u centrima svoj delikatan i težak posao obavlja vrlo savjesno i profesionalno'.