zbogom politici

Šokantni transfer Sebastiana Kurza, nakon Nove godine odlazi iz Austrije i to na plaću od pola milijuna eura?!

25.12.2021 u 19:13

Bionic
Reading

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku u listopadu zbog korupcionaškog skandala, a istraga je bila u središtu navodnog kupovanja istraživanja javnog mnijenja i medijskog izvještavanja novcem poreznih obveznika

Kad je u prosincu iznenadio objavom da se povlači iz politike, nije bilo jasno što će raditi nakon političke karijere.

Danas austrijski mediji javljaju da se u veljači seli u Sjedinjene Američke Države, gdje se očekuje da će postati menadžer u "globalnoj tvrtki u Silicijskoj dolini". Prema stranim izvješćima, on je već potpisao ugovor, koji bi mu, prema OE24, trebao donijeti godišnju plaću od 500.000 eura, ime tvrtke bit će objavljeno naknadno.

Iako Kurz sada prelazi s visoke EU politike na američko gospodarstvo, u privatnu tvrtku u Silicijskoj dolini, nitko od medija ne izvještava o rotirajućim vratima. To je fenomen gdje pojedinci, posebno u istom području, prelaze s pozicija u javnoj upravi na pozicije u privatnom sektoru; to se ističe kao problematično iz više razloga, a središnji je sukob interesa.

  • +15
Sebastian Kurz Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Za sada nije poznato što će učiniti nakon odlaska s dužnosti. Slični slučajevi bili su kada je bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso postao predsjednik Goldman Sachs Internationala, a bivša povjerenica EU za digitalnu agendu Neelie Kroes dobila je visoku poziciju u Uberu.

Sebastiana Kurza zvali su "čudo od djeteta" europskih konzervativaca u obitelji EPP-a. Bio je najmlađi državni tajnik, ministar vanjskih poslova i na kraju najmlađi premijer.