UN-ovo IZVJEŠĆE

Šokantni podaci o upotrebi kemijskog oružja u Siriji

13.12.2013 u 07:26

Bionic
Reading

Čelnik skupine inspektora Ujedinjenih naroda zadužene za istragu o upotrebi kemijskog oružja u sirijskom sukobu Aeke Sellsroem podnio je u četvrtak svoje konačno izvješće glavnom tajniku UN-a Banu Ki-moonu.

Dokument, koji trenutačno još nije objavljen, trebao bi odmah biti proslijeđen članicama Vijeća sigurnosti koje bi o njemu trebale raspravljati u ponedjeljak.

Primajući izvješće, Ban je istaknuo kako upotreba kemijskog oružja predstavlja ‘ozbiljno kršenje međunarodnih zakona’. ‘Moramo ostati oprezni kako bismo se uvjerili da je to strašno oružje eliminirano, ne samo u Siriji, nego u cijelome svijetu’, kazao je Ban.

Nakon provođenja 12-dnevne istrage u Siriji Sellstroem je sredinom rujna podnio UN-u preliminarno izvješće koje se odnosilo na masakr počinjen kemijskim oružjem, koji je, prema tvrdnjama zapadnih zemalja, 21. kolovoza počinio sirijski režim u regiji Guta u blizini Damaska.

U tom se izvješću navodi da je 21. kolovoza upotrijebljen plin sarin i ocjenjuje da je ‘kemijsko oružje upotrijebljeno u relativno značajnim razmjerima protiv civila’ tijekom sirijskog sukoba.

Po navodima diplomata, osim masakra u Guti, izvješće bi se trebalo odnositi na još šest mjesta u Siriji gdje se sumnja da je upotrijebljeno kemijsko oružje.