trump bez komentara

Šok na summitu G7: Sletio nenadani gost, svi sumnjaju u Macronov tajni plan

25.08.2019 u 18:37

Bionic
Reading

Iranski ministar vanjskih poslova u nedjelju je sletio u francusko odmaralište u Biarritzu u kojemu se održava summit skupine G7, neočekivani događaj na skupu kojega već muči neslaganja američkog predsjednika Donalda Trumpa sa zapadnima saveznicima po brojnim pitanjima, uključujući Iran.

Mohammad Javad Zarif održao je sastanak s francuskim ministrom vanjskih poslova o načinima smanjenja tenzija između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik.

Također je rekao i da trenutno nema planova za sastanak Zarifa s članovima izaslanstva predsjednika Trumpa u mjestu održavanja summita, u gradu Biarritzu na jugozapadu Francuske.

"Nema sastanka s Amerikancima u Biarritzu", poručila je na Twitteru glasnogovornica iranske misije pri UN-u, Alireza Miryousefi.

Neki mediji su dolazak Zarifa protumačili kao tajni Macronov plan.

Trump je, kada su ga upitali o dolasku Zarifa u Biarritz, koji je zbog summita skupine G7 zatvoren od subote do ponedjeljka, rekao kako "nema komentara".

Ranije se pojavila informacija da su čelnici G7 dogovorili da će "Macrona zadužiti za dijalog s Iranom na temelju zaključaka s razgovora i za prenošenje poruke Teheranu" kako bi se spriječila eskalacija u regiji, rekli su u nedjelju diplomatski izvori.

Sedmero predsjednika država i vlada potvrdilo je na večeri u subotu navečer da je njihova zajednička zadaća "spriječiti Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja", dodaju isti izvori.

"Čelnici G7 su se dogovorili o dvjema točkama: ne želimo da Iran posjeduje nuklearno oružje i nitko ne želi desetabilizaciju regije ni eskalaciju, kako bi se spriječio oružani sukob", dodaje taj izvor.

"Kako bi se pronašao najbolji put za vođenje dijaloga" odlučili su zadužiti francuskog predsjednika, dodaje izvor, ne otkrivajući pregovaračka načela o kojima se sedmero čelnika dogovorilo.

  • +6
Susret svjetskih lidera na G7 summitu Izvor: EPA / Autor: LUDOVIC MARIN / POOL

Macron je u subotu predložio američkom predsjedniku nagodbu za razrješenje iranske krize.

Iznio mu je mogućnost da se Teheranu "na određeno vrijeme dopusti izvoz dijela njegove nafte" u zamjenu za obećanje Irana da neće obogaćivati uranij radi proizvodnje nuklearnog oružja.

Donald Trump koji je u svibnju 2018. istupio iz iranskog nuklearnog dogovora i ponovo uveo teške sankcije Teheranu, traži nova jamstva potonjeg za njegovo diplomatsko i vojno djelovanje.