bavarski premijer

Soeder na početku kongresa CSU-a potvrđen na mjestu predsjednika stranke

18.10.2019 u 19:35

Bionic
Reading

Aktualni predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markus Soeder potvrđen je na početku dvodnevnog stranačkog kongresa u Muenchenu u petak na dužnosti predsjednika stranke.

Soeder je izabran s 91,3 posto što promatrači smatraju uspjehom prije svega zbog unutar stranke spornih reformi koje je Soeder pokrenuo otkako je početkom godine preuzeo čelništvo CSU-a. S

oeder, koji od prošle godine obnaša i dužnost bavarskog premijera, je u govoru koji je prethodio izboru oštro napao stranke Zeleni i Alternativu za Njemačku (AfD) koje su se na posljednjim izborima pokazale kao glavni konkurenti CSU-u koji u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju.

Soeder je pritom AfD usporedio s ekstremno desnom Nacional-demokratskom strankom Njemačke (NPD). „Radikalni dio AfD-a želi povratak u tridesete godine prošlog stoljeća. AfD je novi NPD", rekao je Soeder.

Predsjednik bavarskih demokršćana je također kritizirao i moguću koaliciju socijaldemokrata, stranke Ljevice i Zelenih na saveznoj razini.

„Koalicija crveno-crveno-zeleno bi našoj zemlji nanijela veliku štetu i bacila ju nekoliko godina unatrag“, rekao je Soeder pred oko 700 izaslanika na kongresu. On je pritom posebice kritizirao klimatsku politiku uperenu djelomice i protiv automobilske industrije koja s Audijem i BMW-om upravo u Bavarskoj ima najsnažnije uporište.

Bavarska je bila zemlja automobila i to će i ostati. Tu neće biti nikakvih ustupaka“, rekao je Soeder. Soeder je stranku pozvao da ga podrži u započetim reformama kojima je cilj CSU učiniti, kako je rekao, modernijim što se posebice odnosi na klimatsku politiku.

„Neće biti dovoljno da dalje radimo po starom. CSU mora biti stranka koja nameće tempo a ne da slijedi druge”, rekao je Soeder stranačkim kolegama. On je poručio da se CSU mora promijeniti kako bi ostao “moderna I budućnosti okrenuta stranka”. Drugog dana stranačke konvencije u subotu CSU bi trebao prihvatiti reformski program koji bi, kako je priopćeno, CSU trebao učiniti „mlađim, modernijim i s više ženskih članova na vodećim pozicijama“. Daljnji cilj je postati i vodeća digitalna stranka u Njemačkoj.