nagli zaokret

Kramp-Karrenbauer službeno imenovana novom njemačkom ministricom obrane

17.07.2019 u 15:55

Bionic
Reading

Predsjednica njemačke konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer u srijedu je službeno imenovana novom njemačkom ministricom obrane, nakon iznenadne najave njezina dolaska na tu poziciju večer ranije

Nagli zaokret dogodio se nakon što je njezina prethodnica, Ursula von der Leyen, osvojila tanku većinu glasova zastupnika Europskog parlamenta i postala nova predsjednica Europske komisije.

Von der Leyen je ranije ovog tjedna najavila kako će u srijedu odstupiti s mjesta ministrice obrane.

Gradonačelnik Berlina Michael Mueller je, umjesto njemačkog predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera koji je na godišnjem odmoru, uručio je Kramp-Karrenbauer službenu odluku o imenovanju tijekom ceremonije u Berlinu.

Ona preuzima "ministarstvo s velikom odgovornosti za sigurnost naše zemlje", rekao je Mueller.

Kancelarka Angela Merkel također je sudjelovala u ceremoniji gdje je, uz Von der Leyen i Kramp-Karrenbauer, prisustvovala Muellerovom govoru. Zdravlje kancelarke u posljednje je vrijeme u središtu pozornosti nakon što je od sredine lipnja pretrpjela niz napada tremora.

  • +26
Annegret Kramp-Karrenbauer Izvor: Pixsell / Autor: EXPA/PIXSELL

Tema će vjerojatno ponovno biti pokrenuta na konferenciji za medije planiranoj za petak, prije nego što Merkel započnje ljetni godišnji odmor.

Von der Leyen i Kramp-Karrenbauer kasnije su posjetile zgradu Ministarstva obrane u Berlinu gdje ih je dočekala počasna vojna postrojba. Kramp-Karrenbauer je tijekom ceremonije obećala usredotočiti se na dobrobit vojnika kazavši kako su oni najviši politički prioritet.

Ministar zdravstva Jens Spahn, kojeg se spominjalo kao moguću zamjenu za Von der Leyen, rekao je kako je zadovoljan svojom ulogom ministra zdravstva te se raduje suradnji s Kramp-Karrenbauer.

Spahn, koji u prosincu nije izabran za čelnika Kršćanskih demokrata (CDU), rekao je kako je za odluku o imenovanju nove ministrice saznao tijekom telefonskog sastanka.

Imenovanje Kramp-Karrenbauer neočekivano je jer je ranije rekla kako je spremna odreći se ministarske pozicije kako bi se fokusirala na vodstvo CDU-a, rekli su izvori za dpa. Naslijedila je Merkel na poziciji predsjednice konzervativne Kršćansko-demokratske unije krajem prošle godine te je mnogi vide kao njezinu štićenicu.

Kramp-Karrenbauer sada mora pričekati iduću srijedu kako bi službeno prisegnula na novu dužnost pred njemačkim parlamentarcima koji će se okupiti na posebnoj sjednici, rekao je glasnogovornik vlade.

Markus Soeder, čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU), konzervativne sestrinske stranke CDU-a, nazvao je imenovanje Kramp-Karrenbauer "najboljim i najjačim rješenjem" te znakom odanosti njemačkim oružanim snagama.