PEER STEINBRUECK

Socijaldemokrat koji misli pobijediti Angelu Merkel

28.09.2012 u 18:10

Bionic
Reading

Nakon nekoliko mjeseci natezanja oko toga tko će biti SPD-ov kandidat za kancelara na izborima sljedeće godine, te izaći na dvoboj s Angelom Merkel, danas svi njemački mediji javljaju da je stvar odlučena. Kancelarski kandidat socijaldemokrata bi trebao biti Peer Steinbrueck, bivši ministar financija iz vremena velike koalicije 2005. – 2009. godine

Prvo su bila trojica: predsjednik SPD-a Sigmar Gabriel, šef parlamentarne frakcije u Bundestagu Frank-Walter Steinmeier i bivši ministar financija Peer Steinbrueck. Nekoga od spomenutih je SPD, najveća njemačka opozicijska stranka, trebao poslati kao kancelarskog kandidata u dvoboj s Angelom Merkel na parlamentarnim izborima 2013. SPD je odlučio konačnu odluku ostaviti za siječanj, nakon izbora u pokrajini Niedersachsen te je trojka kandidata glumila jedinstvo i nedovoljnu količinu političke ambicije, ali mediji i javnost nisu bili raspoloženi za takve igre.

Ankete su pokazale da predsjednik stranke Gabriel nema nikakve realne šanse pobijediti Merkel pa je on u tišini odustao, iako to nije objavljeno službeno u javnosti. Frank-Walter Steinmeier, nekoć ministar vanjskih poslova i kancelarski kandidat SPD-a na prošlim izborima, nosio je veliku traumu poraza iz 2009., kada je SPD kažnjen zbog velike koalicije dobivši povijesno niskih 23 posto glasova. Također, Steinmeierova supruga je bila protiv njegove ponovne kandidature, iako je on imao značajnu podršku u stranci, naročito na lijevom krilu SPD-a.

Ipak, jutros je u svim njemačkim medijima objavljeno kako se Steinmeier odlučio ne kandidirati za kancelara, što znači da će izazivač Angele Merkel biti preostali Peer Steinbrueck, uspješan i cijenjen ministar financija, koji je Njemačku spasio u svjetskoj financijskoj krizi 2008. Također, pritisak javnosti da se 'drugovi' odluče za svojeg kancelarskog kandidata bio je jako velik pa bi otezanje s time još dva-tri mjeseca samo naštetilo onome koji bi na kraju bio izabran.

Stoga će se u ponedjeljak održati sjednica predsjedništva SPD-a na kojoj će šef stranke Gabriel i službeno predložiti Peera Steinbruecka za budućeg kancelara Njemačke. To bi trebao biti vrhunac političke karijere ovog 65-godišnjaka, koji je prethodno bio i premijer velike pokrajine Nordrhein-Westfalen od 2002. do 2005. Steinbrueck se ubraja među centriste u SPD-u, što znači da bi mogao imati problema s lijevim krilom stranke. No najveći će mu problem biti pobijediti Angelu Merkel, koja već mjesecima vodi u svim anketama u odnosu na bilo kojeg od trojice spomenutih SPD-ovaca.