POGLEDAJTE SAMI

Snimke potvrđuju da se Himalaja opasno brzo topi

11.09.2010 u 09:14

Bionic
Reading

Usporedba fotografija snimljenih 1921. godine i danas pokazuje da se led na Himalaji alarmantno brzo topi

Udruga Asian Society (AS) poslala je fotografa da snimi Himalaju u isto doba godine s istog položaja s kojeg je početkom 20. stoljeća svoje snimke najviše planine svijeta napravio britanski alpinist George Mallory.

'Fotografije otkrivaju zastrašujuću činjenicu: led Himalaje nestaje', objavio je AS u svojem priopćenju. One otkrivaju alarmantno nestajanje ledene mase u posljednjih 89 godina.

Na Malloryjevim fotografijama sjeverne strane Everesta jasno se vidi vijugav bijeli trag leda. No fotografija istog područja koju je 2010. napravio David Breashears otkriva da se glečer Rongbuk znatno smanjio i istopio.

'Breashears se vratio na isto mjesto i piksel po piksel pažljivo ponovio snimke. Ilustracije pokazuju ozbiljnost nestajanja ledene mase u glečerima koji okružuju Mount Everest', stoji u priopćenju AS-a, u kojem ističe da se radi o najvećim svjetskim zalihama leda uz one polarne.

'Vode ovih visinskih glečera opskrbljuju vodom rijeke Ganes, Brahmaputru, Iravadi, Mekong, Jangce i Žutu rijeku o kojima ovise stotine milijuna stanovnika. Ako se otapanje nastavi sadašnjom brzinom, mnogi glečeri će se opasno smanjiti do sredine stoljeća', upozorava udruga.

Breashears je u svojem istraživanju slijedio stope fotografa Maja Edwarda Wheelera i Georgea Malloryja na njihovoj ekspediciji 1921. godine. Fotografi su tri godine kasnije poginuli pokušavajući se uspeti na Mount Everest. Svoje je fotografije također usporedio sa snimkama talijanskog fotografa Vittoria Selle s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Sve one potvrđuju da se u Himalaji odvija veliko otapanje te da je leda iz godine u godinu sve manje.

'Ako ove snimke nisu dokaz da glečeri ubrzano nestaju, ne znam što jest', izjavio je Breashears.

Problem otapanja himalajskih glečera nedavno je podigao veliku prašinu nakon što je jedan indijski glaciolog prvo upozorio da bi oni mogli nestati do 2035, a potom izjavio da su ga krivo citirali.