ZABIJELIO SE DUBROVNIK

Snijeg na jugu: Poledica do Konavala, zimski uvjeti i na Pelješcu

27.02.2018 u 10:11

Bionic
Reading

Zbog snijega koji je padao tijekom noći s ponedjeljka na utorak, u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji na snazi su zimski uvjeti, a prema riječima načelnika županijskog Stožera za civilnu zaštitu Joška Cebala, ulažu se maksimalni napori da prometnice budu prohodne, a preporuka je vozačima da pripaze na mjestimičnu poledicu

Direktor Dubrovnik Cesta Robert Krile ističe kako se zbog pravovremenog soljenja snijeg većinom nije hvatao na cestu, te da su zimski uvjeti na cestama u ponedjeljak navečer proglašeni na području od Bistrine do Konavala, kao i u dolini Neretve.

 Snijeg se nije hvatao na cestu zbog pravovremenog soljenja, a sve državne, županijske i lokalne ceste su očišćene i prohodne. Također, zimski uvjeti su proglašeni i za Neretvu, no nema većih poremećaja, rekao je Krile.

Načelnik dubrovačkog Stožera civilne zaštite Stjepo Krilanović istaknuo je kako se u Dubrovniku snijeg nije hvatao za cestu. 'U Dubrovniku se posipaju ceste i dalje, sve što je već posuto je rastopljeno. Kroz Gornja sela će proći ralica tijekom jutra', rekao je Krilanović.

Njegov kolega, načelnik Stožera civilne zaštite grada Korčule Ivan Šale potvrdio je kako se na otoku snijeg zadržao u priobalnom pojasu.

 'Prometnice Korčula-Vela Luka su prohodne, još je zatvorena prometnica D118 od 15. do 31. kilometra, a u svim mjestima ima 5 do 10 centimetara snijega. Do svih naselja se može doći, ali nerazvrstane ceste nisu sve čiste. Nema vjetra, trenutno ne pada snijeg, ali ga ima sve do mora', izjavio je Šale.

  • +8
Snijeg u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Sve ceste na poluotoku Pelješac su otvorene, ali su na snazi zimski uvjeti, ističe načelnik Policijske postaje Ston Braco Roso. 'Ima dosta leda na cesti, a u ponedjeljak navečer oko 23 sata snijeg je prestao padati. Zimski uvjeti su i dalje na snazi, sve ceste su otvorene. Hvala Bogu, nije bila nijedna prometna nesreća', rekao je Roso.

Zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Konavle Mario Magud istaknuo je kako su ceste prohodne, no da ima dosta snijega u nizinama. 'Visina snijega je 2 do 5 centimetara u nizini. Na Konavoskim brdima ima desetak do 15 centimetara. Čistimo snijeg u mjestima Čilipi, Gruda i Cavtat, sukladno Operativnom planu Zimske službe. Sve ceste su prohodne, ali i dalje su na snazi zimski uvjeti', rekao je Magud, posebno upozorivši vozače na poledicu.

Začni i pomorski promet odvijaju se uobičajeno, a Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na hladne valove koji mogu loše djelovati na zdravlje. U utorak je za grad Dubrovnik prognozirana umjerena opasnost od hladnih valova, a za srijedu i četvrtak velika opasnost.

Snijeg u Veloj Luci nakon 25 godina Izvor: Cropix / Autor: Andjela Scepanovic / CROPIX