RASTU I DRUGE RIJEKE

[VIDEO] Potop na zapadu Hrvatske: Medulin i Rovinj pod vodom, Mirna narasla na gotovo 5 metara

29.05.2019 u 11:40

Bionic
Reading

Prema podacima Hrvatskih voda vodostaj rijeke Mirna u 13.20 sati bio je u opadanju i iznosio postaji kod Ponte Portona 496. Sve dotada vodostaj ej bio 499 cm, odnosno na korak do proglašenja izvanrednih mjera. DHMZ je pak objavio da je uslijed obilnih oborina koje su pale tijekom protekla 24 sata došlo do naglog porasta vodostaja na području Istre, Rijeke i primorja, Gorskog kotara, Like, Žumberka i Samoborskog gorja, sjeverne Dalmacije i njene unutrašnjosti, te očekivanih daljnjih obilnih oborina, tijekom dana i dalje postoji mogućnost izlijevanja vode iz vodotoka

Istramet izvještava o burnoj noći na području oko Zadra, a otkrivaju i da je noćas najviše kiše palo na Ćićariji i Kvarneru.

Poprilično snažno grmljavinsko nevrijeme razvilo se u srednjem Jadranu, već je zabilježeno više od 2000 udara munja, piše Istramet.

Prema njihovim podacima, najviše nove kiše od ponoći palo je na Ćićariji i Kvarneru gdje su količine vrlo ujednačene, dok je drugdje obilna kiša za sada izostala, baš kao i grmljavina.

'Prema našim meteorološkim postajama, u Černehima na Ćićariji od ponoći do 7 sati zabilježeno je novih 50 mm kiše. Prema jugu poluotoka oborina je bilo značajno manje, a tek je postaja Buzet-Sveti Ivan uspjela skupiti 30 mm', kažu.

  • +3
Prolom oblaka u Rovinju Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Obilnih oborina bilo je i na padinama Učke gdje umjerena kiša pada i u vrijeme dok pišemo ovu vijesti, stoga i količine stalno rastu. Meteorološke postaje na tom području uglavnom mjere od 40 do 50 mm kiše.

Kiša nije izostala ni na Kvarneru gdje su količine vrlo ujednačene. U Kukuljanovu je tako zabilježeno 37 mm, Hreljinu 36 mm, a Ponikvama na Krku 26 mm.

  • +15
Zbog obilnih kiša nastali problemi diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Najmanje kiše palo je na jugu i zapadu Istre, uglavnom tek 1-5 mm! Na Pazinštini je također zabilježeno manje kiše od očekivanja, uglavnom je palo 5-10 mm.

Prognoza DHMZ-a kaže da je u većem dijelu Hrvatske oblačno s kišom te lokalno izraženijim pljuskovima praćenim grmljavinom.

  • +28
Kiša i vjetar stvaraju probleme u pomorskom prometu Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Obilne oborine bit će ponajprije na sjevernom Jadranu, u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar u unutrašnjosti umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na udare povremeno i jak.

U Dalmaciji će puhati umjereno do jako jugo, dok će na sjevernom Jadranu zapuhati bura. Najviša temperatura u gorskim i središnjim krajevima od 12 do 16, a drugdje između 18 i 23 °C.