WHO UPOZORAVA

Smrtnost novorođenčadi u svijetu i dalje previsoka

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 31.08.2011 16:22
  • Objavljeno 31.08.2011 u 15:55
Somalija

Somalija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Iako se smrtnost novorođenčadi u svijetu smanjila, napredak koji je u tome postignut premali je, posebice u Africi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija

Uz ulaganja u zdravstvenu zaštitu žena i djece u proteklom desetljeću, smrtnost majki i djece u dobi do pet godina bitno se smanjila, za razliku od preživljavanja novorođenčadi u prva četiri tjedna života.

'Preživljavanje novorođenčadi zaostaje iako ima dobro poznatih i financijski prihvatljivih rješenja za sprečavanje njihove smrti', kaže stručnjakinja Svjetske zdravstvene organizacije za obitelj i zdravlje žena i djece Flavia Bustreo, koja je radila na istraživanju.

Prema rezultatima studije, broj umrle novorođenčadi pao je sa 4,6 milijuna 90-ih godina prošlog stoljeća na 3,3 milijuna u 2009.

Smrt novorođenčadi u prva četiri tjedna života sada iznosi 41 posto svih smrti djece u dobi do pet godina, što je porast s 37 posto udjela 90-ih godina, te će vjerojatno i dalje rasti.

Neki od najčešćih uzroka novorođenačke smrti mogu se relativno lako spriječiti uz odgovarajuću zdravstvenu skrb, upozoravaju stručnjaci. Pomanjkanje zdravstvenog osoblja smatra se jednim od važnijih razloga u nerazvijenom svijetu. Utopljivanje novorođenčadi, higijena i dojenje mogu ih održati na životu, ali u mnogim zemljama manjka osoblja koje bi moglo poučavati te mjere koje spašavaju živote.

'Izobrazba primalja i drugih zdravstvenih djelatnika omogućila bi da se spasi mnogo više života', kaže Joy Lawn iz dobrotvorne udruge 'Spasite djecu', koja je sudjelovala u istraživanju.

Prema istraživanju, 99 posto smrti u novorođenačkoj dobi događa se u zemljama u razvoju, od čega polovica svih smrti u pet najmnogoljudnijih zemalja svijeta - Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Kini i Kongu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi