PROMJENE NA EKRANU

Smetnjama tv signala iz Italije dolazi kraj

14.10.2014 u 15:54

Bionic
Reading

Višegodišnjem problemu smetnji sa signalom iz Italije koji ometa prijem programa Hrvatske radiotelevizije i ostalih televizija u našoj zemlji koncem ove ili početkom slijedeće godine napokon bi trebao doći kraj

Naime, kako je priopćio HRT talijanska regulatorna agencija za elektroničke komunikacije (AGCOM) donijela je izmjenu nacionalnog plana digitalne televizije koji se odnosi na regionalne i lokalne tv nakladnike.

Prema izmjenama plana iz pojedinih talijanskih jadranskih regija trebale bi biti izbačeni kanali na kojima su emitirale talijanske televizije, a uslijed čega je dolazilo do smetnji na hrvatskoj obali Jadrana.

Plan izmjena AGCOM-a objavljen je koncem prošlog tjedna a među ostalim predviđa i naknadu talijanske države onim nakladnicima kojima će biti oduzeti sporni kanali. Primjenom ovog plana omogućit će se znatno smanjenje smetnji na hrvatskim kanalima već koncem 2014. godine, iako je moguće je i produljenje.

Smetnjama iz Italije najviše su bili pogođeni gledatelji u Istri te Dalmaciji, stoga se ovim mjerama oslobađaju kanali upravo u hrvatskim jadranskim regijama.

To se odnosi na ukupno 20 kanala i to u slijedećim regijama u RH: D5 (Istra i sjeverno primorje) D7 (sjeverna Dalmacija), D8 (srednja Dalmacija) te D9 (južna Dalmacija).