NESMOTRENOST GRAĐEVINACA

Slučajno oštećen dio ograde staroga grada na Korčuli

07.05.2012 u 15:00

Bionic
Reading

Iako je to bila tek nesmotrenost izvođača radova na rekonstrukciji dijela povijesnih objekata na Korčuli, oštećenje jednog stupa na kamenoj ogradi na ulazu u korčulanski stari grad izazvalo je ogorčenje pojedinih građana. Gradonačelnik Korčule Mirko Duhović potvrdio je da je slučaj prijavljen konzervatorima te uvjerava da će oštećenja biti sanirana

Slučaj oštećenja ograde na zapadnom ulazu u stari grad Korčulu medijima su prijavili uznemireni građani, poručivši kako je 'uništavanje stoljetne imovine za najjaču osudu', jer je Korčula pod zaštitom UNESCO-a, a 'zapadna riva, po ocjeni svjetskih medija, pruža najljepši zalazak sunca u Hrvatskoj'.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske potvrđeno je kako im 'nije prijavljen slučaj vandalizma' te su za dodatna pojašnjenja uputili na gradsku upravu Korčule.

Gradonačelnik Korčule Mirko Duhović poručio je kako je tijekom obavljanja radova na jednom od susjednih objekata došlo do slučajnog oštećenja manjeg dijela kamene ograde te odmah i najavio kako će sve biti sanirano.

'Nikome nije bila namjera nešto uništiti, nego se radi o slučajnom događaju. Poklopna ploča stupa ograde, tzv. poklopnica slučajno je oštećena. Izvođači su sami krenuli sanirati oštećeni dio ograde, no nismo se složili s time da se radi bez konzervatora. Zamolili smo ih da se zaustave te se obratili konzervatorskom odjelu za mišljenje, nakon čega će uslijediti sanacija', pojasnio je gradonačelnik Duhović.

Ukazuje da izvođači radova koji su oštetili dio ograde smatraju svojom obvezom sanirati oštećenja jer su svjesni svoje odgovornosti. Iako su sami htjeli popraviti ono što su oštetili, komunalna inspekcija i gradonačelnik Duhović preporučili su pitati za mišljenje konzervatore.

'Svakome se to može dogoditi, no nije bilo niti uništavanja niti vandalizma. Sami izvođači će, po uputama konzervatora, sanirati oštećenja', umirio je, na kraju, gradonačelnik Mirko Duhović svoje sugrađane i sve posjetitelje staroga korčulanskoga grada.