PUT U EU

Slovenski vanjskopolitički odbor sutra o našoj ratifikaciji

19.03.2013 u 11:59

Bionic
Reading

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta u srijedu će raspravljati o zakonu o ratifikaciji pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom

Slovenska vlada potvrdila je pristupni ugovor Hrvatske s EU-om prošlog tjedna, te zakon o njegovoj ratifikaciji odmah uputila u parlamentarnu proceduru.

Slovenske rezerve u vezi s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om otpale su nakon što su premijeri dviju država, Zoran Milanović i tada premijer na odlasku Janez Janša u Mokricama potpisali memorandum o rješavanju pitanja Ljubljanske banke.

Rješenje tog pitanja Slovenija je postavljala kao uvjet za početak ratifikacijskog procesa.

Slovenska vlada se memorandumom obvezala da će odmah pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om, s ciljem da se ratifikacija izvede što prije.

Za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu potrebna je dvotrećinska većina glasova od ukupno 90 zastupnika.

Odlazeći premijer Janez Janša izrazio je očekivanje da će ratifikacija biti završena do kraja mjeseca, s obzirom na visoku političku suglasnost koja o tome postoji među političkim strankama koje su zastupljene u parlamentu.

Na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora obvezale su se svojim koalicijskim ugovorom i četiri stranke iz nove vlade koju će voditi Alenka Bratušek.

O novoj vladi slovenski parlament će glasovati na izvanrednoj sjednici u srijedu.