prvi val epidemije

Slovenski Ustavni sud odlučio; zabrana napuštanja matičnih općina nije bila protuustavna odluka vlade

17.09.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Odluka slovenske vlade kojom je u prvom valu epidemije koronavirusa sredinom travnja zabranila kretanje stanovništva izvan granice matičnih općina nije bila prekomjerna niti kratila osobne ustavom zajamčene slobode, prema presudi ustavnog suda

Prema objavljenom pravorijeku, za koji je glasovalo petero sudaca, a četvero se u izdvojenim stajalištima izjasnilo protiv, ljudska prava moguće je u izuzetnim, ustavom utvrđenim situacijama, ograničiti radi zaštite prava drugih.

U 32. članku ustava utvrđuje se da se i sloboda kretanja iz zdravstvenih razloga može ograničiti u slučaju pojave zaraznih bolesti, zato odluka vlade nije bila nesrazmjerna, odnosno prekomjerna, ocijenila je većina sudaca.

Prema konačnoj presudi, donesenoj više od četiri mjeseca od podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti sporne uredbe, vlada je s obzirom na tada dostupne podatke i informacije o novom virusu imala opravdani razlog vjerovati u to da će "zatvaranje" u općinske granice smanjiti širenje epidemije.

Suci su o predmetu djelomice inače odlučivali i krajem travnja, kad su odbili inicijativu da se uredba do konačne presude suspendira, ali su vladi tada naložili da je mora analizirati i njezinu snagu eventualno produljivati svakih tjedan dana, ovisno o epidemiološkoj situaciji jer je najprije bila donesena bez roka do kada je na snazi.

Ustavni sudac Rok Čeferin, jedan od četvorice sudaca koji su glasali protiv donesene presude, naveo je u svojem izdvojenom mišljenju da ona predstavlja "opasan presedan".

"Ustavni sud time je javnosti poslao jasnu poruku da će izvršnoj vlasti u vrijeme epidemije dopustiti prihvaćanje intenzivnih i razumski neargumentiranih intervencija u ljudska prava i temeljne slobode, te da joj u kriznim vremenima jednostavno treba vjerovati", naveo je Čeferin.

Rok Čeferin je brat Aleksandra Čeferina, predsjednika UEFA-e i obojica su pravnici iz ugledne obiteljske odvjetničke firme Čeferin koju je osnovao njihov otac.