robert golob

Slovenski premijer smatra da EU može izbjeći redukcije plina, rješenje je u solidarnosti

15.07.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Slovenski premijer Robert Golob izjavio je da su energetska solidarnost i traženje sinergija jedini način kako Europska unija može ove zime izbjeći redukcije, te da je izostanak ruskog zemnog plina moguće nadomjestiti ako se smanji njegovo korištenje u proizvodnji električne energije

"Petina cjelokupne potrošnje plina u Europskoj uniji troši se na proizvodnju električne energije, a toliko zemnog plina u ovom trenutku isporučuje Rusija. To bi se dalo uštedjeti zamjenom goriva za proizvodnju struje", kazao je Golob u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.

Ako bi ostale članice osigurale struju iz drugih izvora Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj, koji za proizvodnju struje troše "goleme količine" plina, a za što postoje realne mogućnosti, te uz druge sinergijske učinke i sveeuropsku solidarnost, izostanak ruskog plina mogao bi proći bez energetskih redukcija, smatra slovenski premijer koji je ovog tjedna u Berlinu o tome razgovarao i s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Golob je kazao da je Slovenija na zadnjem samitu Europske unije, u vezi energetske krize, zajedno s državama Beneluksa predlagala da se za energetsku krizu traže solidarna rješenja između svih članica, onako kako je to bilo i u vrijeme izbijanja pandemije covida-19, te da se s time složila i predsjednica Komisije Ursula von Der Leyen, prema čemu su tada bile "skeptične" neke velike članice, što se je u međuvremenu promijenilo.

Među skeptičnima je u vrijeme samita bila Njemačka, rekao je Golob, ali je dodao kako su njegovi razgovori s kancelarom Olafom Scholzom početkom tjedna u Berlinu pokazali da je sada i Njemačka suglasna da se rješenje za energetsku krizu u Europi traži u solidarnosti, stvaranju sinergija i racionalnom korištenju energije, o čemu je Europska komisija pripremila poseban akt koji će biti predstavljen idući tjedan.

"Tražimo u EU-u rješenja na bazi dobrovoljne solidarnosti koja će sinergijski obuhvatiti plin i električnu energiju i kad to povežemo ovu ćemo zimu moći preživjeti bez ruskog plina", kazao je Golob.

  • +37
Rat u Ukrajini: Kijev i okolica Izvor: Profimedia / Autor: Andrea Filigheddu/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegova je vlada u četvrtak donijela uredbu kojom se za domaćinstva i male poslovne potrošače regulira cijena električne energije od 1. rujna, pa će oni idućih godinu dana plaćati niže cijene, zahvaljujući tome što je vlada smanjila neke pristojbe te smanjila PDV na isporuku struje sa 22 na 9,9 posto.

Osnovni je cilj takve uredbe da se potrošači zaštite od "podivljalih burzovnih cijena" i djeluje na smanjenje inflacije, a osim na obitelji odnosi se i na 100.000 malih poslovnih subjekata, kazao je Golob u razgovoru za POP-TV.

Najavio je da će idući tjedan njegova vlada donijeti sličnu odluku o reguliranju cijena zemnog plina.

Golob je uz to pozvao na štednju i racionalno korištenje energije, te stvaranje zaliha goriva kod proizvođača energije, te naveo da se prema ocjenama Europske komisije štednjom i racionalnim korištenjem potrošnja energije može smanjiti za deset posto.

sravnjena sa zemljom

[FOTO] Rusi dopustili ulaz u čeličanu Azovstal, fotografije su zastrašujuće

Pogledaj galeriju