marjan šarec

Slovenski premijer prihvatio ostavku ministra okoliša iznuđenu zbog afere s maketom

27.02.2019 u 17:16

Bionic
Reading

Slovenski premijer Marjan Šarec prihvatio je u srijedu ostavku koju mu je ponudio ministar za okoliš Jure Leben, što je treća ministarska smjena u njegovoj vladi od početka mandata prije pet i pol mjeseci

U kraćoj izjavi za javnost nakon susreta s ministrom koji do imenovanja novog ostaje na dužnosti, Šarec je kazao da je tu odluku donio "teška srca" jer je s Lebenom odlično surađivao, te da je on bio najbolji ministar za okoliš u zadnjih 15 godina, "vrlo operativan i dinamičan", te da je mnoge stvari na području zaštite okoliša "pomaknuo s mrtve točke".

Leben je član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi bivši premijer Miro Cerar, no Šarec je kazao da ga nije doživljavao kao stranačkog čovjeka nego kao vrsnog stručnjaka i operativca s kojim je mogao komunicirati i na ljudskoj razini i koji ga je odmah o svemu izvještavao, te da je teško donio odluku kojom prihvaća njegovu ostavku kojom Leben želi "skinuti teret" s vlade jer ga je obavijestio da je u uvjetima u kojima ga se svakodnevno napadaju u medijima ne može mirno raditi.

Lebenova pozicija u javnosti je došla u pitanje nakon što je nedavno Slovenska televizija objavila elektronsku prepisku iz prve polovice prošle godine, vezanu za naručivanje prezentacijske makete pruge Koper - Divača, strateškog plana bivše Cerarove vlade.

Leben je u to vrijeme kao državni tajnik u ministarstvu prometa i infrastrukture koordinirao pripremu cijelog projekta, a navodno je odgovoran i za naručivanje mekete pruge kako bi se ona bolje prezentirala javnosti. Maketa je - otkriva prepiska - unaprijed dogovorena preko jedne posredničke agencije i trebala je biti plaćena 130.000 eura, no nikad nije korištena, a iznose se i sumnje da se je tim kanalom financirala stranačka predizborna kampanja pred lanjske parlamentarne izbore.

Prije popodnevne izjave premijera Šarca javnosti se obratio i Cerar, kazavši da mu je vrlo teško zbog Lebenove odluke o odlasku s dužnosti, ali da ju cijeni i poštuje jer on tako čini žrtvu kako bi skinuo teret afere sa sadašnje vlade iako se sve događalo u mandatu prošle vlade. Cerar je kazao da vjeruje Lebenovim riječima da je u cijeloj stvari nedužan i da će to dokazati u postupcima koji su se poveli, među ostalim i na policiji, koja o slučaju provodi predkazneni postupak.

Sam Leben je u izjavi kojom je ponudio ostavku naveo da mu je "savjest mirna" i da je uvjeren da ništa nije skrivio, ali je aludirao da je afera stvorena zbog njegove odlučnosti da napravi red na poslovima koji reguliraju problematiku zbrinjavanja otpada i drugim ekološkim projektima koji su do sada bili zanemarivani.

Čini se da su te sumnje prisutne i kod predsjednika vlade jer se Šarec u današnjoj izjavi novinarima upitao "zašto se baš sada" ispituju navodne nepravilnosti iz vremena bivše vlade, iako akteri koji se javljaju u medijima tvrde da se sve znalo i lani. Šarec je rekao da od Cerara, čijoj stranci pripada resor okoliša i prostora, očekuje da će na mjesto Lebene kandidirati stručnjaka Lebenovih kvaliteta, odlučnosti i dinamičnosti, a u slučaju da ta stranka ne ponudi adekvatnog kandidata sam će preporučiti da se to ministarsko mjesto popuni nestranačkim stručnjakom.