62 ZA, DVA PROTIV, 8 SUZDRŽANO

Slovenski parlament podržao hrvatski pristupni ugovor

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.10.2011 18:45
  • Objavljeno 19.10.2011 u 18:40
Kosor Pahor

Kosor Pahor

Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Sop / CROPIX

Slovenski parlament u srijedu je na svom zadnjem zasjedanju prije raspuštanja prihvatio izjavu kojom podržava potpisivanje pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom

Za izjavu, kojom se potvrđuju stajališta vlade da je hrvatski pristupni sporazum usklađen sa zajedničkim stajalištima svih 27 članica Europske unije o zatvorenim pregovaračkim poglavljima, glasovala su 62 zastupnika, dva su bila protiv, a osam ih se suzdržalo. Slovenski parlament izjavom ovlašćuje predsjednika vlade Boruta Pahora i ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara da potpišu pristupni sporazum u ime Slovenije.

U raspravi prije glasovanja zastupnici oporbenih stranaka tvrdili su da vlada u pregovorima s Hrvatskom o graničnome prijeporu i drugim pitanjima nije u pravoj mjeri iskoristila hrvatsko približavanje Europskoj uniji u kojoj je Slovenija već članica.

Zastupnik Jožef Jerovšek iz Slovenske demokratske stranke (SDS) rekao je da je Hrvatska sklapanjem arbitražnog sporazuma sa Slovenijom iskoristila to što je Slovenija "tri godine imala lošu vladu", a nisu iskorištene prednosti u pregovorima da bi se pitanje štediša Ljubljanske banke i odlagališta za nuklearni otpad iz zajedničke nuklearke Krško riješile u slovenskom nacionalnom interesu.

Dođe li njegova stranka ponovno na vlast, Slovenija će dobiti "jaku vladu" koja će djelovati u nacionalnom interesu i nastojati da Slovenija u bilateralnim pregovorima s Hrvatskom dođe do sporazuma o granici koji će omogućiti da Slovenija održi status "pomorske države" s nesmetanim izlazom na otvoreno more, naglasio je

Dodao je da su u njegovoj stranci "legalisti" i da poštuju ratificirane sporazume kao što je arbitražni sporazum o graničnom prijeporu. No dodao je da i sam arbitražni sporazum ima članak koji dopušta sklapanje "razumnog" bilateralnog sporazuma o granici mimo arbitražnog postupka.

Na sličan su način o vanjskoj politici sadašnje slovenske vlade i njezinu odnosu prema prema Hrvatskoj govorili i zastupnici Slovenske pučke stranke (SLS) i Slovenske nacionalne stranke.

S druge strane, zastupnici stranaka lijevog centra istaknuli su u raspravama zasluge predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora i njegove hrvatske kolegice Jadranke Kosor za "riskantan ali hrabar" potez sklapanja arbitražnog sporazuma, što je omogućilo deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Rješenje graničnog prijepora arbitražnim sporazumom onemogućilo je da se to pitanje koristi u političkim odnosno predizbornim obračunima stranaka, zbog čega je taj sporazum zaključen "protiv volje dijela politike" na obje strane, rekao je zastupnik Socijalnih demokrata (SD) Luka Juri.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi