poplava ograničenja

Slovenski novogodišnji apsurdi: Živa glazba dozvoljena, ples ne

23.12.2021 u 23:05

Bionic
Reading

U poplavi novih ograničenja za novogodišnje blagdane, slovenske su vlasti dale vrlo "kreativan" doprinos

Za novogodišnju noć će, naime, živa glazba u lokalima biti dozvoljena, ali ne i ples!?

Dočeka Nove godine na otvorenom neće biti, ali ćete moći uživati u večeri i glazbi uživo u barovima bez ograničenja radnog vremena. Uvjet će biti negativan test, također za cijepljene i one koji su preboljeli koronu. Ljudi iz do tri domaćinstva moći će se družiti privatno, a događanja su sada ograničena na 750 ljudi.

Vlada je odlučila da neće biti dočeka Nopve godine na otvorenom jer si ne mogu priuštiti povećane zdravstvene rizike u vrijeme širenja verzije omikron. S druge strane, ublažila je ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata. U novogodišnjoj noći neće biti ograničenja u piću i hrani, ali samo ako sjedite.

Svi gosti, uključujući cijepljene i one koji su preboljeli, morat će posljednjeg dana u godini napraviti negativan PCR ili HAG test, koji ne smije biti stariji od 12 sati. Ako gosti pri dolasku ne polože negativan test, ugostitelji će morati imati pri ruci dovoljno brzih testova za samotestiranje, a gost će se moći testirati neposredno prije ulaska pod njihovim nadzorom, piše ljubljanski Dnevnik.

Bit će dopuštena glazba uživo, ali ne i ples, jer, kako je rečeno, vrijedi sjedilački režim.

Vlada je od danas skratila i rok važenja testova za korisnike usluga. Ako niste bili cijepljeni ili ste cijepljeni, sada vrijedi PCR test koji nije stariji od 48 sati ili HAG test koji nije stariji od 24 sata. Od sada je karantena u slučaju rizičnog kontakta sa zaraženom osobom obvezna i za sve osim za one koji su cijepljeni booster dozom.

Blaž Cvar, predsjednik sekcije za ugostiteljstvo i turizam pri Obrtno-poduzetničkoj zbornici Slovenije (OZS), kaže da ne mogu biti nezadovoljni novim mjerama, ali upozorava da se pravila opet ubrzano mijenjaju.

'Koje promjene pomažu ugostiteljima koji se nisu nadali niti vjerovali da će se moći dočekati Nova godina u restoranima? Istina je da su neki imali rezerve, ali velika većina nije', rekao je.

Na nedostatak dijaloga ukazala je i Gospodarska komora Slovenije (TZS). Uznemirila ih je, primjerice, Vladina odluka da od četvrtka dopušta jednu stranku na 10 četvornih metara prostora u trgovinama. Prema riječima predsjednice TZS-a Mariče Lah, ova odluka nije bila očekivana, jer se nitko nije konzultirao s gospodarstvom oko novog ograničenja.

'Proteklih mjeseci uputili smo niz dopisa nadležnima, ali su svi zanemareni', rekao je Čvar iz OZS-a.

I trgovci i ugostitelji ističu da su posebno pogođeni mali poduzetnici koji posluju u malim sredinama, obično u urbanim središtima i u ruralnim područjima. Uvjereni su da bi bilo dobro oživjeti način komunikacije s početka krize jer se jedino tako može ograničiti posljedice na sektor koji je čitavo vrijeme na udaru krize.