KAOS U LJUBLJANI

Slovenska policija rastjerala prosvjednike suzavcem i vodenim topovima

05.10.2021 u 20:40

Bionic
Reading

Protivnici vladinih akcija okupili su se četvrti tjedan na Trgu Republike u Sloveniji. Iz policije su za N1 Slovenija potvrdili da je jedna osoba uhićena

Policija je već upotrijebila vodene topove i suzavac kako bi rastjerala okupljene prosvjednike sa Slovenske ceste. Ovo je četvrti put u godinu dana i treći put u posljednja tri tjedna da je policija koristila vodeni top, javlja N1 Slovenija.

“Obavještavamo sve osobe koje sudjeluju na skupu da je skup raspušten kako bi se osigurala sigurnost sviju. Pozivamo sve da u miru napuste područje centra Ljubljane i slijede upute i naredbe policije ”, priopćili su iz ljubljanske policije.

Prosvjedi su počeli oko 15 sati na Trgu republike, a građani negoduju protiv vladinih mjera za suzbijanje koronavirusa. Uvodni govor, javlja 24ur, održao je predsjednik stranke Resni.ca (Istina, nap.prev.) koji je preko razglasa pozvao na ulice sve koji se "bore za slobodu". Prosvjed je kasnio oko sat vremena, a organizatori su ustvrdili da je to zato što je policija zaustavila 30-ak autobusa sa sudionicima, što su iz policije opovrgnuli.

Poznati reper Zlatko bio je među onima koji su pozivali građane da se pridruže demonstracijama. Prosvjednici su vikali "lopovi, lopovi", te su u jednom trenutku zaustavili automobil strane delegacije koji se morao vratiti unatrag. Policija je tada prvi puta reagirala, uhitili su repera Zlatka, a za to vrijeme masa je na njih bacala jaja. Kako se sukob nije smirivao policija je morala upotrijebiti suzavac i vodeni top.

Policija je potom raspustila skup, no prosvjednici se nisu dali nego su krenuli nazad prema Slovenskoj ulici, gdje je opet bačen suzavac. Uzmaknuli su prema Aškerčevoj ulici i blokirali promet te krenuli prema parku Tivoli. Uži centar Ljubljane ograđen je metalnim ogradama, naročito u dijelu ispred Trga republike, ispred parlamenta i ispred predsjedničke palače, kao i na Prešernovom trgu i ispred hotela InterContinental, piše Jutarnji list.

Trenutno je, javljaju reporteri 24ur, najgore stanje na Celovškoj cesti, gdje se prosvjednici nisu micali na zapovijed policije pa je opet upotrijebljen vodeni top. Blokirali su i promet ispred Hotela Lev. Policija je na prosvjednike poslala i konjicu. Na vodeni top prosvjednici bacaju baklje, javljaju ljubljanski mediji.

Inače, Vlada je u ponedjeljak navečer aktivirala članak 9. Zakona o policijskim dužnostima i ovlastima, što podrazumijeva ograničenje prometa u nekim dijelovima Ljubljane, Bleda i okolice Brda kod Kranja.

Kako su objasnili u Općoj policijskoj upravi, na spomenutim lokacijama ograničeno je ili zabranjeno kretanje, zabranjen je pristup, pregledavaju se lokacije i utvrđuje smjer kretanja. Ako se osobe ne pridržavaju naredbi ovlaštenih službenih osoba, policijski službenici će upotrijebiti druga ovlaštenja i sredstva prisile nakon prethodnog upozorenja.