vrlo neozbiljno

Slovenska obavještajna agencija u problemima: Agenti zaposleni 'preko veze' odavali državne tajne

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.10.2019 16:40
  • Objavljeno 14.10.2019 u 16:39
Marjan Šarec

Marjan Šarec

Izvor: EPA / Autor: FRANCOIS LENOIR

Slovenska obavještajna agencija (SOVA) potvrdila je u ponedjeljak da je državnom odvjetništvu prijavila sumnju na kazneno djelo izdavanja tajnih informacija vezanih uz njen rad i djelovanje. Kako prenose slovenski mediji, riječ je o javnim objavama do kojih je u medijima došlo nakon što je središte nacionalne obavještajne agencije prije dva tjedna posjetilo više članova parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi.

Oni su u kadrovskom arhivu SOVA-e istraživali jesu li točne neslužbene informacije o tome da je u agenciji "po vezi" zaposlena bivša prijateljica sadašnjeg premijera Marjana Šareca, iako za taj posao nije imala potrebne kvalifikacije, odnosno kako su se provodili natječaji za angažiranje zaposlenika u agenciji.

Kako prenose mediji, SOVA je u ponedjeljak državnom odvjetništvu podnijela prijavu zbog sumnje u izdaju zaštićenih podataka protiv više nepoznatih osoba i najmanje jedne poznate osobe. Nije isključeno da su među njima i neki od članova parlamentarnog izaslanstva koji su o posjetu sjedištu agenciju davali izjave medijima, objavili su neslužbeno slovenski mediji.

U SOVA-i je potvrđeno da su podnesene prijave zbog izvršenja više kaznenih djela iz 260. članka Kaznenog zakona, za koje se u slučaju osude može dobiti zatvorska kazna do tri godine, ali da zbog interesa daljnjih postupaka o tome ne mogu iznijeti više informacija.

Premijer Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak da slučaj prijava u SOVA-i zbog odavanja tajnih informacija ne može komentirati jer to "nije njegova domena", ali da vjeruje da se sve radi po zakonitoj proceduri. Medijska afera vezana na navodne nepravilnosti kod zapošljavanja u nacionalnog obavještajnoj agenciji pojavila su se nakon objave nekih medija da se u njoj kadrovi zapošljavaju "po vezi" i mimo regularnih natječaja te da je na taj način posao u njoj dobila i "lijepa N.H."( Nataša Hribar), navodno nekadašnja suradnica sadašnjeg premijera Šareca, iz vremena kad on nije bio u politici nego je kao komičar i diplomirani glumac nastupao s političkim skečevima na turnejama diljem države.

Opozicija u parlamentu, koja ima većinu u parlamentarnom povjerenstvu za kontrolu tajnih službi, taj je slučaj iskoristila za sumnje o načinu vođenja kadrovske politike u državnim tvrtkama i institucijama, dok su vladajuće stranke iz vlade oporbu optužile za politizaciju cijelog slučaja i ugrožavanje nacionalnih interesa. U vodstvu SOVA-e ističu kako parlamentarno povjerenstvo po zakonu uopće nije nadležno za kontrolu politike zapošljavanja u državnim agencijama i da je to područje koje pokriva državni inspektorat, dok oporba tvrdi suprotno, pa će o toj temi, kako prenose mediji, pravorijek morati dati služba za pravne poslove u parlamentu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!